xcounter
#

Одразу 30 літаків B-52 можуть знову стати носіями ядерної зброї

4806
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

Роботи з відновлення бомбардувальників мають стартувати на початку 2026 року

Конгрес США має плани відновити для близько трьох десятків бомбардувальників B-52H Stratofortres можливість використання ядерного озброєння — йдеться про ті літаки, які були переобладнані для експлуатації лише звичайних боєприпасів у рамках договору між РФ та США щодо скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь СНО-ІІІ.

Нагадаємо — договір було підписано у квітні 2010 року, а у січні 2021 року сторонами було ратифіковано його подовження до 2026 року. У січні 2023 року Держдеп США звинуватив РФ у порушенні договору, а наступного місяця Путін оголосив про припинення участі у СНО-ІІІ.

Читайте також: У США достатньо ядерної зброї, щоб стримувати РФ і Китай, тому від нових МБР нібито можна відмовитися

Тож тепер в законопроєкті про оборонну політику на 2025 рік міститься вимога до ПС США повернути десятки бомбардувальників B-52 до ядерної тріади після того, як фактично протягом 10 років вони були позбавлені можливості використовувати ядерне озброєння, розповідають у виданні Defense News.

І таке рішення дійсно важливе для Сполучених Штатів з урахуванням їхніх планів посилити свої ядерні сили, а також того факту, що протягом останніх десятиріч Китай суттєво збільшив свій ядерний потенціал, і йдеться як про кількість зарядів, так і засоби доставки — раніше Defense Express розповідав, скільки у Пекіна ядерних зарядів, балістичних ракет та інших носіїв.

Звичайно, що у такого плану є й противники, які висувають два аргументи. Перший — мовляв, така ідея ускладнить перемовини з подовження договору, хоча насправді дуже слабо віриться, що у 2026 році РФ погодиться на подальші перемовини, тож у США заявляють, що треба готуватися до ймовірної загрози без будь-яких обмежень.

Другий аргумент стосується того, що поновлення можливостей використання ядерної зброї ускладнять зусилля з модернізації парку бомбардувальників B-52, йдеться про оновлення до рівня B-52J.

Відомо, що згідно з представленим законопроєктом, переобладнання літаків має стартувати одразу протягом місяця після того, як сплине термін дії договору, а завершити роботи мають до 2029 року.

Читайте також: РФ тримала на "Ахтубинску" Ту-22М3 під ядерну зброю, по яким теж могли вдарити дрони ЗСУ