xcounter
#

У США достатньо ядерної зброї, щоб стримувати РФ і Китай, тому від нових МБР нібито можна відмовитися

4733
Фото — Northrop Grumman
Фото — Northrop Grumman

Програма Sentinel деталі більше зіштовхується зі зростом вартості та затримками, і це дійсно проблема, адже йдеться про понад сотню мільярдів доларів

Міністр оборони США Ллойд Остін до 9 липня має підтримати рішення щодо подальшої долі масштабного американського проєкту нової міжконтинертальної балістичної ракети Sentinel, інакше її можуть просто скасувати — і є думка, що припинення цього проєкту насправді не таке вже й погане рішення, з огляду на низку різних проблем з програмою.

"Для Конгресу та адміністрації Байдена це не повинно бути легким завданням. Прийшов час скасувати цю дорогу, непотрібну та небезпечну програму", — йдеться у матеріалі видання Defense One, і передусім йдеться про економію (чи спрямування на інші програми) понад сотню мільярдів доларів.

Читайте також: Індія має ракети K-15 під ядерну зброю на 750 км, під які добудовує вже другий атомний човен
LGM-35A Sentinel
LGM-35A Sentinel

Так, ще у січні цього року стало відомо про шалене зростання вартості цієї програми аж на 37% у порівнянні з оцінкою рівня 2020 року, і зараз витрати коливаються на рівні аж понад 131 млрд доларів. Разом з тим, станом на сьогодні поки що не вироблено жодної ракети та програма застрягла на стадії розробки з відставанням від графіка.

Причому в цю суму не входять вартість ядерних боєголовок, а це ще близько 15 млрд доларів, і також витрати на експлуатацію та технічне обслуговування ракет. З урахуванням ймовірного терміну служби у 50 років — це ще близько 100 млрд доларів, це приблизна оцінка з урахуванням сьогодення і з опорою на дані по міжконтинентальній балістичній ракеті Minuteman III.

І загалом, як стверджує міністр оборони США Ллойд Остін, попри проблеми із затримками і фантастична вартість програми, країні потрібні міжконтинентальні балістичні ракети. А раніше цього року очільник стратегічного командування генерал Ентоні Коттон заявив, що програма Sentinel "абсолютно має бути реалізована".

Але у виданні наголошує, що альтернатива є і вона полягає в тому, що ядерний арсенал США призначений для функціонування і досягнення всіх цілей навіть у тому випадку, коли одного з компонентів "ядерної тріади" більше не існує.

Мовляв, тих же підводних човнів з ядерним озброєнням вистачить для того, щоб завдавати нищівних ударів по противнику, тим паче, що противнику буде важче відстежити субмарини під час першого пуску, тоді як стаціонарні шахти під МБР видно з космосу. І також наголошується на наслідки для тих людей, які живуть у штатах, де розташовані пускові для МБР.

Зрештою, наступного місяця двопалатна група з ядерного озброєння і контролем над зброєю має розглянути альтернативу, стверджують у виданні. "Ми гадаємо, що вони вважатимуть скасування Sentinel єдиним розумним шляхом до зниження ризику випадкової ядерної війни та скасування нескінченної спіралі зростання ядерних витрат", — підсумовують у виданні.

Читайте також: РФ тримала на "Ахтубинску" Ту-22М3 під ядерну зброю, по яким теж могли вдарити дрони ЗСУ