xcounter
#

Індія має ракети K-15 під ядерну зброю на 750 км, під які добудовує вже другий атомний човен

10316
Індійський атомний підводний човен INS Arihant, ілюстративне фото з відкритих джерел
Індійський атомний підводний човен INS Arihant, ілюстративне фото з відкритих джерел

Які характеристики матиме цей підводний корабель

Індія планує до кінця 2024 року ввести в експлуатацію другий атомний підводний човен-носій міжконтинентальних балістичних ракет під назвою INS Arighat , котрий належать до проекту Arihant.

Якщо цей план таки буде реалізований, атомна субмарина INS Arighat стане в стрій ВМС Індії аж з 7 років після спуску на воду, який відбувся у листопаді 2017 року. Про це пише портал Janes.

Читайте також: ЗСУ хотіли власний AWACS ще з 1990-х, що завадило і чому варто згадати про Ан-71
Характеристики INS Arighat, ілюстративна інфографіка від Janes

Зазначається, що INS Arighat має довжину та ширину корпусу в 111,6 метрів та 11 метрів відповідно, водозаміщення – 6 тисяч тон, максимальна швидкість ходу – 10 вузлів у надводному положенні та 24 вузли у підводному положенні.

Цей атомний підводний човен може брати на борт до 12 міжконтинентальних балістичних ракет, і от якраз тут починається найцікавіше – основним озброєнням атомних субмарин проекту Arihant є балістичні ракети K-15 Sagarika, котрі мають дальність пуску всього 750 кілометрів, маса бойової частини складає 1000 кілограмів, і тут можливе як і конвенційне, так і ядерне спорядження.

Крім того, індійські атомні підводні човни проекту Arihant озброєні шістьма торпедними апаратами калібру 533 мм, екіпаж складає 100 осіб.

Внутрішня будова індійської атомної субмарини Arihant, інфографіка H I Sutton

Читачі можуть пригадати історію про те, що Індія певний час орендувала атомні підводні човни в РФ. Але там була мова про багатоцільову атомну субмарину К-152 "Нерпа" проекту 971, яка в індійському флоті мала позначення INS Chakra. Там ще була історія про те, що індійські військові вирішили достроково повернути цей човен російським власникам влітку 2021 року через постійні проблеми із силовою установкою на К-152.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Індія має не тільки ядерну зброю, але й цілий арсенал балістичних ракет, і це як мінімум цікаво. Зокрема, ми там згадували про те, що балістичні ракети середньої дальності в Індії "приписані" взагалі до Сухопутних військ, і це не єдина особливість індійського ядерного арсеналу.

Також ми розповідали і про те, що Індія продовжила роботи над надзвуковою торпедною системою, яку "списали" з "Калібра".

Індійські ВМС буксирують російську К-152 "Нерпа" до Владівостока, літо 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: РФ відновила ще одне забуте з Першої світової - пішохідні танки (відео)