xcounter
#

Німеччина мала 40 батарей Patriot в часи "Холодної війни", зараз навіть менше 12, чому так

18337
Німецький ЗРК Patriot під час розгортання на територі Польщі, фото від Reuters
Німецький ЗРК Patriot під час розгортання на територі Польщі, фото від Reuters

Або дещо про те, як деякі країни Заходу самі змарнували свій потенціал в протиповітряній обороні

В лютому 2023 польський профільний портал Defence24 опублікував ємний огляд по протиповітряній обороні Німеччині часів "Холодної війни", котрий був покликаний пояснити зокрема і те, чому сучасний бундесвер відчуває дефіцит засобів ППО, щоб виконувати завдання в рамках Альянсу.

Це був доволі специфічний період, коли перша кампанія ударів РФ по енергосистемі України була в розпалі, а наша країна могла лише сподіватись на отримання в перспективі ЗРК Patriot для протидії балістичним ракетам рашистів. Однак викладене ще 1,5 роки назад стає особливо гострим зараз, на тлі повторної кампанії ударів Росії по нашій енергетиці, та проблеми дефіциту засобів протиповітряної оборони, які треба "на вчора".

Читайте також: На Заході оцінили, скільки ракет для ППО могла отримати Україна після лютого 2022 року

Найцікавіше, з чого варто почати виклад цього матеріалу від Defence24 – під завершення "Холодної війни" ФРН (тобто тоді Західна Німеччина у відповідних межах) мала в своєму розпорядженні аж 40 батарей зенітно-ракетних комплексів Patriot, із яких 36 перебувало на постійному бойовому чергуванні, інші чотири – були резервними, для підміни на випадок виходу із ладу комплексів на бойовому чергуванні.

І це все при тому, що "Петріоти" для тодішнього бундесверу були, м’яко кажучи, аж ніяк не єдиним типом засобу протиповітряної оборони. Бо, якщо деталізовувати, західнонімецька армія тоді могла похвалитись також і наявністю дев’яти дивізіонів зенітно-ракетних комплексів MIM-23 Hawk (окрім шести дивізіонів ЗРК Nike, на заміну яким власне й прийшли Patriot).

MIM-23 Hawk, ілюстративне фото з відкритих джерел

Крім того, тоді система німецької протиповітряної оборони несла чергування в значно жорсткіших умовах, аніж наприклад на початок лютого 2023 року.

Наприклад, нормативи часів "Холодної війни" передбачали, що в складі зенітно-ракетного дивізіону постійно має бути одна батарея з 5-хвилинною готовністю, дві батареї з 3-годинною готовністю та одна батарея із 12-годинною готовністю

Не кажучи вже про те, що навіть в мирний час протиповітряна оборона ФРН напряму підпорядковувалась Об’єднаному командуванню НАТО як «придані сили». А до складу системи німецької ППО тоді входили навіть пости візуального виявлення повітряних цілей на малій висоті, навіть якщо тоді від "Варшавського договору" такого роду загрозу несли не БПЛА, а ударні літаки з некерованими авіабомбами.

ЗРК Patriot, ілюстративне фото від Bundeswehr

Цифри про наявності батарей Patriot та дивізіонів MIM-23 Hawk у ФРН на кінець "Холодної війни" мають цілком практичний сенс, оскільки ці два типи комплексів працювали в складі інтегрованої системи управління SOMAC та відповідно забезпечували високу щільність засобів ППО на території країни.

Однак після завершення "Холодної війни" та розвалу СРСР разом із "Варшавським договором" як основних противників НАТО влада Німеччини вирішила, що їй тепер не потрібна настільки щільна система протиповітряної оборони, бо це мовляв "економічно обтяжливо". Тому комплекси типів MIM-23 Hawk та Roland були списані взагалі без заміни, а число наявних батарей комплексу Patriot скоротилось до 12 на початок 2023 року.

При цьому ми маємо зробити поправку, що станом на зараз, тобто літо 2024 року, кількість наявних батарей Patriot в розпорядженні бундесверу є меншою навіть за 10. Оскільки за останні 1,5 року, за публічними даними, Німеччина уже передала або готує до передачі загалом три батареї "Петріотів".

ЗРК Patriot в розпорядженні ЗСУ, квітень 2023 року
Читайте також: Щоб підготувати Су-27 до вильоту, треба від 30 до 60 хвилин та 10 осіб