xcounter
#

Поляки вирішили не виключати, що могли передати Україні С-200

20764
Польські військові готуються до стрільби із С-200В, архівне фото з відкритих джерел
Польські військові готуються до стрільби із С-200В, архівне фото з відкритих джерел

Але це було щось на кшалт неофіційної преамбули по темі, чи варто чекати Patriot від Польщі

Щоб захистити небо України від рашистів, треба якомога більше комплексів Patriot, які можуть бути умовно "вільними" в наявності США та інших країн. Відповідно, кожна з держав-партнерів ставить перед собою питання, а що по засобам ППО вона може дати для ЗСУ, і на яких умовах.

На цьому тлі логічним виглядає питання, що польський профільний ресурс Defence24 поставив питання по темі "а що сама Польща може зробити, щоб забезпечити Patriot Україні". Нашу увагу ця публікація привернула по сумі цікавих моментів.

Читайте також: Супер-далекобійна ракета "повітря-повітря" на 500+ км: у США інтегрують SM-6 до винищувачів

Перший момент можна окреслити так – схоже, поляки вирішили не виключати, що вони могли передати Україні свої радянські ЗРК С-200, і це в принципі перша згадка у відкритому доступі, де висловлюється вголос припущення, що Польща могла дати нам С-200.

Тим більш, припущення по С-200 висловлювалось в контексті, що офіційна Варшава передавала для ЗСУ також модернізовані радянські зенітно-ракетні комплекси типів Osa-P та С-125 Neva-SK (сам факт поставки яких підтверджувався з публічних джерел).

Тут можемо відштовхнутись від даних The Military Balance 2023, за якими на початок минулого року Польща могла мати в своєму розпорядженні три батареї комплексів С-200. Відомо, що польські С-200 розміщувались на узбережжі Балтійського моря, для прикриття Варшави на дальніх підступах.

Польський С-200, архівне фото з відкритих джерел

Але далі варто зробити поправку на те, що ось це дещо ажіотажне припущення по ймовірній передачі С-200 для ЗСУ автори польського Defence24 вжили як своєрідну "підводку" до питання, так чи може Польща дати нам свої Patriot. Забіжимо дещо наперед і скажемо, що відповідь на це питання дещо розчарує.

Бо далі за текстом Defence24 наводить відповідь на свій запит від Міноборони Польщі, і там якщо стисло, то заявляється наступне – польське військо зараз має лише дві із восьми замовлених батарей ЗРК Patriot, у той час як наприклад Румунія отримала уже чотири із замовлених семи батарей Patriot.

Тому, мовляв, офіційна Варшава готова підтримувати передачу "Петріотів" для України "від третіх країн", і заодно надавати в цьому "посильну допомогу".

Раніше Defense Express розповідав про те, що Італія уже вдруге обіцяє Україні SAMP/T, але з Кувейта, і це дещо пояснило.

Польський ЗРК Patriot, фото - Wojsko Polskie
Читайте також: Ірак замість С-400 хоче замовити корейський KM-SAM: цей ЗРК вже вичавив С-400 зі Сходу