xcounter
#

Saab отримав свого першого клієнта на мобільний ЗРК RBS 70 NG на базі JLTV - чудова заміна "Стріли-10" та "Оси"

11317
RBS 70 NG на шасі JLTV
RBS 70 NG на шасі JLTV

Литва стала першим замовником цього ЗРК у такому прагматичному виконанні на базі вже існуючих компонентів

Шведська оборонна компанія Saab повідомила про укладання експортного контракту з Литвою на постачання нових засобів протиповітряної оборони - мобільного ЗРК малої дальності (MSHORAD). Він створений на основі інтеграції RBS 70 NG на шасі JLTV від Oshkosh та об'єднується із РЛС Giraffe 1X через автоматизовану систему управління GBAD C2.

Загальна вартість замовлення на нерозкриту кількість ЗРК та РЛС складає 1,3 млрд шведських крон - близько 123,2 млн доларів із постачанням протягом 2025-2027 років.

Читайте також: НАТО не вистачає 35-50 бригад: скільки це в зброї та грошах

RBS 70 NG на шасі JLTV
RBS 70 NG на шасі JLTV

Варто зазначити, що вибір шасі JLTV пов'язаний із тим, що збройні сили Литви активно закуповують ці американські MRAP і саме вони мають стати основною машиною армії у загальній кількості 500 одиниць на 25-тисячні збройні сили з яких 16 тисяч - сухопутні війська разом із резервом.

Водночас RBS 70 NG на шасі JLTV доволі цікавий ЗРК ближньої дії. Бо зазвичай RBS 70 NG монтується або у маломобільному варіанті із вертлюгом, який можуть поставити на вантажівки.

І варто зазначити, що RBS 70 NG має дійсно цікаві характеристики із дальністю знищення цілей до 9 км, а за висотою до 5 км. Також цей комплекс має не традиційну інфрачервону систему наведення, а "лазерну стежку" за якою і летить ракета. Це дозволяє ефективно уражати цілі з малою тепловою сигнатурою та повністю нівелювати теплові пастки.

А із додаванням РЛС Giraffe 1X, який має спеціалізацію на виявлення малих цілей типу дронів, можливості системи дійсно стають дійсно вкрай цікавими.

RBS 70 NG та РЛС Giraffe 1X на шасі JLTV
RBS 70 NG та РЛС Giraffe 1X на шасі JLTV

З огляду на це, можливості цього ЗРК дійсно виглядають, як абсолютно логічна заміна таких систем, як "Стріла-10" та "Оса". Бо перша має дальність до 5 км, а "Оса" до 10 км. І також варто додати, що у ЗСУ звичайний RBS 70 вже отримав максимально схвальні відгуки.

Читайте також: Туреччина хоче виробляти українські авіадвигуни за ліцензією, наразі тривають поставки за чинними контрактами