xcounter
#

Туреччина хоче виробляти українські авіадвигуни за ліцензією, наразі тривають поставки за чинними контрактами

6005
Туреччина хоче виробляти українські авіадвигуни за ліцензією, наразі тривають поставки за чинними контрактами

Українські двигуни використовуються у низці турецьких безпілотників та гелікоптерів

Низка турецьких зразків озброєння оснащене українськими двигунами, і сьогодні Україна продовжує постачати їх до Туреччини, таку заяву нещодавно зробив генеральний директор компанії Turkish Aerospace Industries (TAI) Мехмет Деміроглу (у червні цього року він замінив на цій посаді Темела Котіла, до цього обіймав посаду заступника гендиректора по гелікоптерах цієї ж компанії).

Загалом Деміроглу відзначає, що їм сьогодні непросто отримувати необхідні комплектуючі з України. "Це тримає нас на межі", — відзначає очільник TAI. Втім, він наголошує, що наразі Україна продовжує постачати авіаційні двигуни для потреб турецького оборонно-промислового комплексу, звичайно, що не без "труднощів", про те Деміроглу розповів у розмові з gdh TV.

Читайте також: Туреччина успішно відстріляла ПКР Atmaca із власним двигуном, до цього був французький

Зокрема він нагадує, що в грудні 2023 року пройшов перший політ їхнього нового ударного безпілотника Anka-III з українським двигуном. Цей БПЛА призначений для здійснення глибоких ударів та придушення систем протиповітряної оборони противника. Має крейсерську швидкість у 463 км/год, максимальну — 787 км/год.

Деміроглу також згадує, що українські двигуни Туреччина використовує у двох своїх гелікоптерах, йдеться про ударний ATAK-II та багатоцільовий T-925.

гелікоптер ATAK 2
Рендер гелікоптера ATAK-II, фото — TAI

Так, ще у березні 2021 року стало відомо, що Туреччина планує оснащувати свій новий ударний гелікоптер українськими двигунами, таке рішення було прийнято через те, що турецькі виробники не мали власних двигунів такого класу.

А вже у червні того ж року було підписано угоду на постачання першої партії з 14 турбовальних моторів ТВ3-117ВМА-СБМ1, згідно з контрактом перші два мали бути поставлені у вересні 2022 року, інші 12 — до 2025 року, тобто зараз ще триває виконання цього контракту.

Також варто згадати, що українськими двигунами оснащена низка безпілотних літальних апаратів серії Bayraktar, а саме Akinci з турбогвинтовим АІ-450Т (до речі у 2021 році було встановлено своєрідний рекорд по висоті та тривалості польоту), а також Kizilelma з турбореактивним АІ-25ТЛТ.

Щодо українських авіаційних двигунів для турецького озброєння, то Деміроглу заявив, що "було досягнуто великого прогресу" у питанні локального виробництва за ліцензією.

Також варто згадати, що у лютому цього року посол України в Туреччині Василь Боднар відзначив, що є консорціум українських компаній, які конкурують за постачання двигуна для нового турецького винищувача KAAN. Водночас все ж варто зауважити, що Туреччина передусім прагне максимального рівня інтеграції власних розробок у своє озброєння.

Читайте також: Туреччина продала зенітні Korkut неназваній країні - у 2021 році він пропонувався ЗСУ і це аналог Skynex