xcounter
#

Туреччина успішно відстріляла ПКР Atmaca із власним двигуном, до цього був французький

3755
Випробування ПКР Atmaca із турецьким двигуном, 10 березня 2024 року, фото - Roletsan
Випробування ПКР Atmaca із турецьким двигуном, 10 березня 2024 року, фото - Roletsan

Чи змінило це характеристики ракети

Турецька програма протикорабельної ракети Atmaca зробила новий крок у своєму розвитку, 10 березня 2024 року відбувся перший та успішний пуск цієї ПКР, оснащеної вітчизняним ракетним двигуном KTJ 3200. До цього моменту турецька Atmaca була оснащена французьким турбореативним двигуном Microturbo TRI 40, на перщих ракетах цього типу після прийняття на озброєння в минулому році стояла саме ця силова установка.

Хоча турецький двигун під Atmaca ще не настільки досконалий, як його французький "аналог", все рівно для турецького ОПК це є важливим кроком вперед. Про це пише польський портал ZBiAM.

Читайте також: Греція готова дати Україні свої С-300 саме в обмін на Patriot, і це не просто дивно

В даному випадку при порівнянні турецького реактивного двигуна KTJ 3200 і французького Microturbo TRI 40 мова йде в першу чергу про габарити: якщо турецький двигун має довжину 630 мм, діаметр 330 мм та масу в 50 кг, то французький має довжину в 680 мм, діаметр в 288 мм та масу в 44 кг.

Водночас, ця різниця по габаритам аж ніяк не вплинула на базові характеристики самої протикорабельної ракети Atmaca. Бо двигун KTJ 3200 турецького виробництва також дає цій ПКР дальність пуску до 250 км, і тривалість польоту від 15 до 20 хвилин, залежно дистанції до ураження цілі.

Цікаво, що для проведення цього етапу випробувань ПКР Atmaca запуск відбувався із універсальної пускової установки Bora, на котрій можуть розміщуватись або чотири протикорабельні ракети цього типу, або ж шість ракет Cakir від Roketsan.

Водночас варто нагадати, що Туреччина планує до 2025 року завершити роботи за проектом KARA Atmaca, адаптованої версії цієї ПКР для ударів по наземним цілям. Передбачається, що характеристики KARA Atmaca будуть дещо збільшеними відносно базового протикорабельного варіанту: дальність пуску складатиме 280 км, маса бойової частини – 250 кг (проти 220 кг у протикорабельного). Турецький ОПК працює над такою ракетою, щоб мати засіб ураження проти грецьких ЗРК.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Індонезія замовила турецьку протикорабельну ракету Atmaca, хоча планували купити український "Нептун".

Запуск крилатої ракети KARA Atmaca із наземної пускової установки, ілюстративний рендер з відкритих джерел
Читайте також: Наші дрони поцілили в російські НПЗ майже за 1000 км від кордону, і це ставить цікаві питання