xcounter
#

Індонезія замовила турецьку протикорабельну ракету Atmaca, хоча планували купити український "Нептун"

9828
Тестовий пуск ракети Atmaca
Тестовий пуск ракети Atmaca

Індонезія мала стати першим іноземним оператором "Нептуна", але через війну вибір впав на турецьку аналогічну протикорабельну ракету

Індонезія замовляє турецькі протикорабельні ракети Atmaca й має стати першим її іноземним оператором. Ця ракета була розроблена Roketsan та Aselsan й дозволяє знищувати надводні цілі на дальності у 220 км.

Як повідомляє Janes з посиланням на власні джерела, контракт охоплює постачання 45 ракет й певну кількість пускових до них. Вартість, строки та інші деталі замовлення не оголошені, але його має реалізувати місцева оборонна компанія PT Republik Defensindo, яка вже має укласти угоду із турецькою стороною.

Читайте також: Які слабкі місця має Т-90М "Прорыв", і як цей танк змогли знищити бійці ЗСУ на Bradley

В цій ситуації можливо лише нагадати, що наприкінці 2020 року між українським спецекспортером ДП СЗТФ "Прогрес" (тоді частина ДК "Укроборонпром"), з індонезійськими партнерами був укладений меморандум про намір законтрактувати РК-360МЦ "Нептун".

Про підписання твердого контракту інформації не було, й скоріш було пов'язано із завершенням всіх випробувань комплексу, але у будь-якому випадку, його реалізація в умовах війни все одно була б неможлива.

Таким чином, Індонезія закуповує саме турецьку протикорабельну ракету Atmaca. Її створення розпочалось у 2009 році, перший пуск був здійснений у 2019 році. Ракета інтегрується до корветів класу Ada та має знизити залежність турецьких ВМС від американської Harpoon, а також підвищити можливості кораблів завдяки більшій дальності польоту.

Окрім корабельної версії також відомо й про розробку берегового ракетного комплексу Kara Atmaca, проєкт якого був продемонстрований у 2021 році під час виставки IDEF у Стамбулі. Тоді зазначалось, що за планом цей комплекс може посилити збройні сили Туреччини у 2025 році.

У цій версії ракета має зазнати змін, збільшитись у розмірах з 5,2 метра до 6 (разом з прискорювачем), злітна вага зрости з 750 кг до 890 кг, вага бойової частини з 220 кг до 250 кг, а дальність з 220 до 280 км. Також ця версія ракети мала отримати можливість ураження й наземних цілей, а продемонстрований макет та концептуальні зображення вказували на можливість встановлення на ракету, скоріш за все, тепловізійної головки самонаведення.

Kara Atmaca
Kara Atmaca

Тобто береговий Kara Atmaca в цілому є альтернативою українського "Нептуна" для іноземних замовників. Водночас під питанням залишається, яку саме версію ракети хоче закупити Індонезія, але можливо зробити припущення, що мова якраз йде про береговий комплекс.

Читайте також: У РФ захотіли свій літаючий ПТРК й причепили на дрон "Фагот": чи може це взагалі спрацювати