xcounter
#

У РФ захотіли свій літаючий ПТРК й причепили на дрон "Фагот": чи може це взагалі спрацювати

2643
Спроба поставити ПТРК на дрон у РФ
Спроба поставити ПТРК на дрон у РФ

Тема зі встановлення протитанкових ракет на дрон докотилась й до РФ, але там фантазії та можливостей вистачило лише на радянський "Фагот"

Встановлення протитанкових ракет на дрони є доволі цікавим та потенційно ефективним рішенням, який дозволяє отримати щось наближене на ударний вертоліт. При цьому з усіма перевагами швидкого створення протитанкової оборони на необхідній ділянці, збільшення огляду та дальності пострілу, а також нівелювання ризику ураження оператора ПТРК.

Й у РФ вже експериментують з цим напрямом, наприклад, заявляють про виробництво безпілотних ударних вертольотів "Термит", які мають використовувати високоточні ракети з лазерним наведенням С-8Л. Але розуміючи, час який необхідний для того, щоб ці вироби надійшли до експлуатації, російські "кулібіни" намагаються встановити наявні ПТРК на дрони. Наприклад, поставити "Фагот" на потужний квадрокоптер.

Читайте також: Росіяни знову підняли в повітря рідкісний М-55 "Геофизика" із спеціальною апаратурою

Й попри наявність на відео самих пусків, головною проблемою є не підняти пускову, яка разом із ракетою важить 34 кг (але на відео пускова без вертлюга, тому маса конструкції дещо менша) та навіть не здійснити постріл. Головна проблема - влучити у ціль.

А для цього необхідно вже керувати ракетою. Для цього оператору "Фагота" необхідно утримувати ціль у прицілі, а "за кулісами" у цей час відбувається доволі складний процес. Прилад наведення 9Ш119М1 приймає випромінення лампи, яка встановлена у хвостовій частині ракети, та передає по дротах до ракети команди на управління по тангажу та курсу, пропорційні кутовим відхиленням ракети від точки прицілювання.

ПТРК Фагот
ПТРК "Фагот"

У випадку з використанням звичайного ПТРК оператор "веде ракету" важелями. А у випадку з дроном зробити це більш ніж малореалістично. У найпростішому варіанті оператор має утримувати ціль у прицілі камери, але дрон хитає, як у горизонтальній площині, так й по висоті, а точність керування не передбачає можливості розгорнути його на долі градусів, які необхідних для точного наведення.

Якщо ж система складніша й пускова дообладнана власними сервоприводами (як на українському ПТРК "Стугна"), а це дуже сумнівно, то від цього легше не стане, бо дрон все одно хитає зі сторони в сторону. Компенсувати це може лише гірозстабілізована платформа з усіма супутніми складностями.

ПТРК

Тому такі витвори російських "кулібіних" навряд чи можуть досягти реальної бойової цінності. Водночас спроби їх створити на базі "Фагота" цілком зрозуміла, бо у ворога немає протитанкових ракет, які мають систему наведення, яка дозволяє поєднати їх з дроном.

Бо найкращим поєднанням є ракети з напівактивним лазерним наведенням, коли ціль підсвічується лазером. Саме така система реалізована у британському дроні Jackal з ракетами Martlet (Lightweight Multirole Missile - LMM). Й саме щось схоже на нього у РФ намагаються зробити з вже згаданим безпілотним вертольотом "Термит".

Інший варіант - використання ракет з радіолокаційною головкою самонаведения, наприклад Brimstone, для них взагалі немає значення підсвічування цілі, бо вони самостійно її знаходять. Ще один - тепловізійна головка самонаведення, як у Javelin або у останніх версіях Spike, останній взагалі може бути найкращим поєднанням із дроном через те, що оператор може довести ракету на ціль дивлячись через камеру на самій ракеті.

Але найдешевшим все одно залишається варіант з напівактивним лазерним наведенням. Але з РФ нічого окрім заяв про створення С-8Л, які є аналогами APKWS, нечутно. Тому й з'являються такі малореальні проєкти зі встановленням "Фаготів" на дрон.

Читайте також: Чим саме підірвав міст наземний дрон і чи могло бути ефективніше