xcounter
#

У Москві похизувались серійним виробництвом безпілотних ударних вертольотів "Термит"

БПЛА вертолітного типу "Термит"
БПЛА вертолітного типу "Термит"
15983

Російський ударний БПЛА "Термит" має нести високоточні ракети з лазерним наведенням С-8Л, фактичний російський аналог APKWS

Під час для візиту заступника голови Радбезу РФ Дмитра Медведєва у московський індустріальний парк "Руднєво" було спеціально продемонстровано виробництво ударних БПЛА вертолітного типу "Термит", який випускається "НПП "Стрела", що входить до групи компаній "Кронштадт".

Відомо, що контракт на неоголошену кількість цих дронів був підписаний у 2021 році з відносно коротким строком виконання. І на відео зафіксовано близько десятка цих БПЛА на різних етапах комплектування. З них, як мінімум три, знаходяться вже на відносно високих ступенях готовності.

Читайте також: Польща загалом хоче мати понад 700 ракетних систем, але що з боєприпасами до них

БПЛА вертолітного типу

Сам дрон "Термит" вперше був продемонстрований у 2020 році, тоді зазначалось, що всі випробування БПЛА має пройти до кінця 2021 року, а постачання до армії РФ мали розпочатися у 2022 році.

Але лише у листопаді 2021 року у групі компаній "Кронштадт" повідомили про перші випробування "Термита" з пуском керованих ракет інтеграція яких у цей дрон і є головною задачею.

БПЛА вертолітного типу

Озброєнням БПЛА вертолітного типу "Термит" мають бути керовані ракети С-8Л з напівактивним лазерним наведенням. Фактично - аналог APKWS, але зі значно більшим ступенем переробки базового некерованого реактивного снаряда. На виставках цей дрон демонструвався з трьома пусковим.

С-8Л

С-8Л має два додаткові блоки: з розкладними крилами у середні корпуса та головку самонаведення у носовій частині, а в APKWS обидва ці елементи об'єднані в один модуль. Оголошена дальність дії С-8Л - до 6 км. Оснащення - осколково-фугасна бойова частина.

С-8Л
С-8Л

Для наведення цих ракет на ціль "Термит" має бути оснащений оптико-прицільною станцією, що розміщується на носовій частині апарату. Але не відео з виробництва дронів з нею не помічено.

БПЛА вертолітного типу

Водночас сам дрон "Термит" є бойовою версією БВС-ВТ 450 й напрацьовувати його у "НПП "Стрела" почали ще на рівні 2016 року. Також існує версія цього дрона у цивільній версії SmartHELI-450.

БВС-ВТ 450
БВС-ВТ 450

Заявлені характеристики для цих дронів, які, скоріш за все, співпадають з ударним "Термитом": максимальна злітна вага 450 кг, при вазі пустого 270 кг, максимальна швидкість до 150 км/год, при крейсерській 90 км/год, практична стеля - 3500 м. Максимальна тривалість польоту до 6 годин.

Зазначимо, що у цій ситуації відокремити вихваляння у цілях пропаганди та реального виробництва доволі важко. З одного боку розробка та контрактування дронів "Терміт" відбулось ще до початку повномасштабного вторгнення РФ. А це означає можливість потрапляння деяких компонентів для них під санкції, зокрема двигунів та електроніки.

Також боєздатність "Тремита" залежить від наявності та серійного випуску ракет С-8Л, про які особливо нічого не чути. Але, у будь-якому випадку, демонстрацію ворогом виробництва цих дронів слід взяти до уваги.

Читайте також: У РФ вже мріють про винищувач шостого покоління, хоча за два роки так і не вирішили, чи буде він безпілотним