xcounter
#

Польща загалом хоче мати понад 700 ракетних систем, але що з боєприпасами до них

4332
K239 Chunmoo, фото з профіля Mariusz Błaszczak у соцмережах
K239 Chunmoo, фото з профіля Mariusz Błaszczak у соцмережах

Не всі у Польщі задоволені тим, що країна сотнями закуповує ті чи інші системи з урахуванням, що питання оснащення достатньою кількістю боєприпасів залишається актуальним

Польща у рамках свого дійсно наймасштабнішого переозброєння закуповує величезну кількість різних систем озброєння та військової техніки, і передусім це доволі масштабні проєкти з Південною Кореєю, зокрема щодо закупівлі понад двох сотень ракетних систем K239 Chunmoo (на додачу до сотень HIMARS), і в Польщі справедливо задаються питанням, а чи потрібна взагалі аж настільки велика кількість озброєння.

Наприклад, колишній командувач сухопутними військами Польщі генерал-лейтенант запасу Вальдемар Скшипчак в інтерв’ю виданню Defence24.pl наголосив, що угоди, укладені з Південною Кореєю щодо закупівлі озброєння, мають бути розкриті і проаналізовані.

Читайте також: А як Польща могла в 2022 році дати Україні "до десятка" МіГ-29, щоб це ніхто не помітив

"Нам потрібно діагностувати ці контракти" — наголошує Скшипчак, прямо говорячи про те, що "ми не знаємо їх змісту та умов", за якими Польща масштабно закуповується у Південної Кореї. І також акцентуючи на тому, що, на його думку, найбільш важливим є не закупівля танків чи ракетних систем, а передусім те, що Південна Корея має вкластися у завод з виробництва боєприпасів.

"Це потрібно чітко сформулювати, це безперечно. У них є зобов’язання зробити це з цими грошима — надати нам технології і капітал", — відзначає військовий, погоджуючись з думкою іншого генерала-лейтенанта Мирослава Ружанського, що набагато актуальнішим для Польщі є не сотні HIMARS і Chunmoo, а ракет до них.

Скшипчак прямо каже, що переозброєння передусім має проходити у контексті реального посилення війська, а не задля пропаганди про "найбільшу сухопутну армію в Європі, наголошуючи на тому, що Польща повинна мати таку армію, яку вона "може собі дозволити".

З боку Defense Express додамо, що актуальним тут також для поляків буде й питання обслуговування всієї тієї кількості озброєння, яке замовляє ця країна, бо цей момент теж може з’їдати чималу частину бюджету.

Нагадаємо, що загалом сьогодні Польща хоче озброїтися сотнями ракетних систем — а це домовленості щодо 486 американських ракетних систем HIMARS (до 20 закуплених у 2019 році) і ще 218 одиниць K239 Chunmoo (у польському варіанті Homar-K) — у сукупності виходить понад 700 одиниць із загальним залпом у тисячі ракет.

Читайте також: Південна Корея хоче робити в Польщі N-WAV, які можуть потім продавати і для ЗСУ