xcounter
#

А як Польща могла в 2022 році дати Україні "до десятка" МіГ-29, щоб це ніхто не помітив

21217
Процес ремонту та модернізації МіГ-29 ВПС Польщі на потужностях Wojskowe Zakłady Lotnicze No. 2, архівне зображення з відкритих джерел
Процес ремонту та модернізації МіГ-29 ВПС Польщі на потужностях Wojskowe Zakłady Lotnicze No. 2, архівне зображення з відкритих джерел

Чи справді поляки мали такий неочікуваний резерв для неофіційного підсилення авіації ЗСУ, і як це могло відбутись

В соцмережах та ЗМІ циркулює "вижимка" із книги польського журналіста Збігнева Парафяновича "Польща на війні" (Polska na wojnie), в котрій розкриваються деякі досі невідомі аспекти, що стосуються війни РФ проти України, зокрема – офіційної та неофіційної допомоги від Варшави для нашої воюючої країни.

В цій книзі стверджується зокрема, що Польща у березні 2022 року неофіційно допомогла Україні з підсиленням авіації. А саме – що польські спеціалісти начебто розібрали на комплектуючі "близько десятка" МіГ-29, розкидали ці запчастини в прикордонні та натякнули українським колегам, що мовляв там "дещо важливе" лежить; ну а наші спеціалісти ці комплектуючі використали відповідним чином.

Читайте також: Який західний ЗРК можна опанувати просто на полі бою і збивати з нього 90% цілей
Ймовірно знятий з консервації МіГ-29 в камуфляжі зразка 2000-х років йде на зліт, квітень 2023 року, фото – Збройні Сили України/The Armed Forces of Ukraine

З цього може скластись враження, що Польща по суті почала давати Україні бойові літаки ще весною 2022 року, аж за рік до офіційного оголошення в рамках "літакової коаліції".

Але якщо уважно проаналізувати інші дані у відкритому доступі, то там виглядає так – у березні минулого року Варшава дала нам скоріше набори запчастин, які дозволили "поставити на крило" певну кількість МіГ-29, що до лютого 2022 року стояли на консервації, а уже в квітні 2023 року – справді почала передавати боєготові винищувачі зі складу своїх ВПС.

Зліт польського МіГ-29 із 22-ої авіабази в Мальборку, лютий 2023 року, фото - Defence24

Для початку, нам варто співставити такі "ввідні". Довідник The Military Balance 2023 говорить про те, що на початок цього року Польща мала загалом 28 винищувачів МіГ-29, зокрема шість навчально-бойових.

Але ж рівно такі самі цифри наводить The Military Balance і за 2021 рік, з чого випливає, що вибування МіГ-29 зі складу польських ВПС для подальшої передачі Україні як мінімум не фіксувалось.

Далі також варто врахувати й інший момент: коли Польща в 2000-х роках формувала свій флот МіГ-29, то крім 10 літаків цього типу, отриманих ще від СРСР у 1980-х роках, поляки також отримали до 9 МіГ-29 від Чехії та 24 винищувачі цього типу від Німеччини.

МіГ-29 у камуфляжному окрасі "Псевдо-Соколи", який міг бути відновлений зі зберігання вже після лютого 2022 року, зображення з відкритих джерел

Тут формальна логіка прямо підказує, що після складання цих цифр цілком можна припустити, що Польща до лютого 2022 року справді могла мати на зберіганні "близько десятка" МіГ-29, котрі цілком могли служити як "донори запчастин". І саме ця категорія літаків могла бути використана для негласної підтримки України по авіації у березні 2022 року.

Врешті, ще може бути й такий аспект. У 2011-2014 роках Польща провела модернізацію 15 літаків МіГ-29 спільно з Ізраїлем, головний елемент модернізації полягав у повній заміні усього бортового обладнання літаків із радянського на сучасне, що відповідав стандартам НАТО.

Але ж при цьому навряд чи поляки могли утилізувати стару авіоніку зі своїх МіГ-29, скоріше – могли покласти на зберігання. А потім теж "поділитись" із Україною в березні 2022 року, в неофіційному порядку.

Польські МіГ-29, фото - Defence24

Читайте також: Чи воювала Армія США на Bradley в обороні, як ЗСУ під Авдіївкою