xcounter
#

Який західний ЗРК можна опанувати просто на полі бою і збивати з нього 90% цілей

5083
Британський ЗРК Stormer у ЗСУ, фото – АрміяInform, автор – Дмитро Чалий
Британський ЗРК Stormer у ЗСУ, фото – АрміяInform, автор – Дмитро Чалий

Цей ЗРК може нищити цілі на відстані 7 км, має низку цікавих нюансів і передусім ефективно збиває ворожі безпілотники

Сили оборони України мають на озброєнні британський зенітний ракетний комплекс Stormer, який на полі бою допомагає нашим військовим передусім нищити "очі" ворожої артилерії, а саме низку різних безпілотних літальних апаратів російського окупаційного війська.

Цікавим у контексті використання ЗРК Stormer на полі бою є матеріал проєкту "Донбас Реалії" від видання "Радіо Свобода", журналісти якого поспілкувалися з операторами цього британського комплексу і дізналися деталі про те, як наші військові збивають повітряні цілі противника і які переваги має цей ЗРК.

Читайте також: Чи воювала Армія США на Bradley в обороні, як ЗСУ під Авдіївкою

Цей ЗРК наші військові використовують на найгарячіших ділянках — там, де йдуть запеклі бої — щоб збивати дрони, які коригують вогонь російських артилерійських систем. Як розповідає командир екіпажу ЗРК Stormer на ім’я Антон, на одному з напрямків вони влаштували окупантам справжній "дронопад", знищивши 20 різних безпілотників — "Орлани", Zala та Supercam.

Він також розповідає і ось таку цікаву деталь — що він опановував ЗРК Stormer вже безпосередньо на фронті, під час бойової роботи. Раніше Антон вчився експлуатувати радянські ЗРК ближньої дії — "Стріла-10", "Шилка", ЗРГК "Тунгуска". Антон відзначає, що на британському ЗРК Stormer працює вже майже рік, і протягом цього часу було знищено 55 БПЛА ворога.

ЗРК Stormer
Британський ЗРК Stormer у ЗСУ, фото – АрміяInform, автор – Дмитро Чалий

Цікавою особливістю ЗРК Stormer є те, що він фактично "невидимий" для противника, бо не має радара, росіяни можуть зафіксувати цей комплекс лише візуально. Але з іншого боку, оператори цього комплексу мають багато напруженої роботи, бо потрібно вести ракету. "Джойстик є, і вона за лазером йде. Ціль в перехресті, перехрестя паралельно з лазером, і ракета собі летить. Летить в ціль по лазеру. Інакше ніяк", — розповідає оператор британського комплексу на ім’я Ростислав.

Попри такий нюанс, військові відзначають ефективність ЗРК Stormer на рівні у 90% і акцентують на тому, що Силам оборони потрібно більше як самих машин, так і ракет до них. Нагадаємо, що цей ЗРК ракетами Starstreak може нищити цілі на дальності до 7 км і на висоті до 7 км, боєзапас — 20 ракет (8 з них у пускових).

Ще одна перевага цього комплексу — його швидкість, яка становить до 80 км/год, а також маневреність машини, завдяки чому можна швидко покинути позицію у випадку, якщо ворог виявив позицію розрахунку і почав артилерійський обстріл тощо.

Читайте також: Купити в США 400 ракет Tomahawk можна, але треба $2 мільярди і чекати кілька років