xcounter
#

Невидимий винищувач "Орланів" та інших БПЛА: тиха робота британського ЗРК в руках ЗСУ

15246
ЗРК Stormer озброєний пусковими на 8 ракет, фото – АрміяInform, автор – Дмитро Чалий
ЗРК Stormer озброєний пусковими на 8 ракет, фото – АрміяInform, автор – Дмитро Чалий

Українські військові розповіли, як британський ЗРК Stormer HVM​ допомагає їм нищити російське окупаційне військо

Британський зенітний ракетний комплекс Stormer HVM потрапив на озброєння ЗСУ ще минулого року – у липні оборонне відомство Великої Британії повідомлялося про передачу одразу шістьох машин і сотень ракет до нього, трохи згодом того ж місяця стало відомо, що ці "невидимі" ЗРК Stormer HVM для ЗСУ вже прибули на фронт.

І, як розповідають у виданні АрміяInformform, з того часу наші оператори британських ЗРК Stormer HVM на полі бою змогли знищити чимало повітряних цілей російського окупаційного війська.

Читайте також: ЗРК Hawk, ракети GEM-T та протиракети MSE для Patriot: очікується новий пакет допомоги від США на 2 млрд доларів

Наші військові позитивно відгукуються про цей ЗРК – відзначають, що вона легка та мобільна, повністю комп’ютеризована. Окремо наголошують на головній перевазі британського ЗРК Stormer HVM – а саме те, що він по суті є "невидимим" для датчиків ворожих літаків і гелікоптерів, тобто машина працює в пасивному режимі під час роботи і не випромінює сигналів.

Британський ЗРК Stormer у ЗСУ
Британський ЗРК Stormer у ЗСУ, фото – АрміяInform, автор – Дмитро Чалий

"Ми можемо віднайти ціль, швидко вразити її, миттєво покинути вогневий рубіж. Пілот повітряного судна до останнього не знатиме, що його ведуть", – розповідає про переваги Stormer HVM командир цього ЗРК Ігор.

Як додає оператор ЗРК Ярослав, якщо літак потрапив на супроводження ракети, то втекти від неї йому вже буде важко – зі швидкістю в 1 км за секунду ціль вражається з ймовірністю у 90%.

ЗРК Stormer ЗСУ Орлани
Британський ЗРК Stormer у ЗСУ, фото – АрміяInform, автор – Дмитро Чалий

Важливий аспект – обслуговування британського ЗРК, і з цим, як стверджується у матеріалі, немає жодних проблем, із британцями налагоджено співпрацю щодо експлуатації цих систем, і це дозволяє розв’язувати низку питань – від дрібного обслуговування і аж до заміни двигунів у доволі стислі терміни.

За місяці використання на передовій ЗРК Stormer зміг "приземлити" низку цілей російського окупаційного війська, нині екіпаж відпрацьовує передусім по безпілотних літальних апаратах, зокрема "Орланах".

Читайте також: Німці мають таємничий ЗРК малої дальності, який міг би замінити "Стріла-10" або ж "Оса-АКМ"