xcounter
#

Чим саме підірвав міст наземний дрон і чи могло бути ефективніше

4874
Чим саме підірвав міст наземний дрон і чи могло бути ефективніше

ЗСУ застосували наземний дрон для підриву мосту і це є реальною "війною дронів"

У мережі вже доволі активно розповсюдилось відео із застосуванням українськими бійцями дрона із зарядом, який підірвав міст на дальності 4 км. На ньому видно доволі багато цікавих деталей, але фраза про те, що "дрон був начинений вибухівкою" дещо не відповідає дійсності.

Читайте також: Пілот-випробувач F-16 детально розповів про найкращу версію цього винищувача

Бо для підриву мосту був використаний не саморобний боєприпас, а спеціальний інженерний. З огляду на все мова йде про КЗ-4, який призначений для пробивання броньових та залізобетонних споруд, руйнування твердого покриття автомобільних доріг та злітно-посадкових смуг, руйнування підземних трубопроводів, підземних сховищ та навіть виведення з ладу ядерних фугасів, що знаходяться під землею.

КЗ-4

Й попри не дуже презентабельний вид, це "відро" є потужним кумулятивним боєприпасом вагою 63 кг з масою вибухової речовини у 49 кг. У випадку встановлення заряду впритул до перешкоди він пробиває до 50 см бронесталі, 2 метри залізобетону або 4-5 метра ґрунту, створюючи отвір діаметром 8, 30 та до 60 см відповідно.

Але у випадку з підривом під мостом між зарядом та перешкодою був простір, але це також є штатним використанням кумулятивного боєприпасу, який тоді працює, як "ударне ядро". Й у випадку підриву на відстані 50 см від перешкоди утворює вирву глибиною до 50 см та діаметром 35 см, а на 2,5 метра - 20 на 30 см.

КЗ-4

Таким чином для підриву мосту такого класу використання КЗ-4 є більш ніж достатнім та призвело до виведення його з ладу, й він вже навряд зможе витримати важкий автотранспорт, не говорячи про бронетехніку.

Читайте також: Рашисти згадали за розтрощений "Ростов-на-Дону" і назвали дату, коли його "відремонтують"