xcounter
#

Пілот-випробувач F-16 детально розповів про найкращу версію цього винищувача

12957
F-16 Block 70, фото — Lockheed Martin
F-16 Block 70, фото — Lockheed Martin

Чим подобається пілотам багатофункціональний винищувач F-16 Block 70

Минулого тижня американська компанія Lockheed Martin разом з Повітряними силами США мали доволі непересічну подію — 50-річчя від дня першого польоту винищувача F-16 Fighting Falcon, що неочікувано відбувся 20 січня 1974 року. З того часу було побудовано понад 4500 цих літаків, а цього року перші багатофункціональні винищувачі F-16 мають стати на озброєння Повітряних Сил Збройних Сил України.

Найновішою на сьогодні модифікацією цього літака є версія Block 70/72, який зараз виробляється для низки різних клієнтів — видання The War Zone поспілкувалося з пілотом-випробувачем компанії Lockheed Martin з позивним "Куджо", який зараз є ключовим членом випробувальної групи модифікації Block 70/72 в Грінвіллі. Він приєднався до ПС США у 1998 році і називає себе "відносним новачком" у літаках F-16, перший варіант цього винищувача, на якому він літав, була версія Block 30 і більшу частину часу він провів на літаках модифікації Block 40 та Block 50.

Читайте також: Словаччина чекала 5 років, щоб отримати перші F-16 на заміну МіГ-29

Щодо найновіших модифікацій, то "Куджо" згадує свій політ на літаку, що було виготовлено у рамках контракту для Бахрейну (у 2017 країна замовила 16 літаків F-16 Block 70). "Взяти цей новенький блискучий літак, перший у своєму роді, і провести на ньому надзвуковий пробіг, виконуючі різні перевірки двигуна — це дуже складно. Цікаво бути частиною цього", — відзначає пілот.

Передусім він звертає увагу на радарі з AESA: "Коли ви стрибаєте у Block 70 з AN/APG-83, ви відразу бачите більшу дальність, швидший час сканування". "Куджо" наголошує — пілоти передусім зосереджуються на виконанні завдань "повітря-повітря", але F-16 це багатофункціональний літак, і тому місії із завдання наземних ударів теж важливі. "Ви можете робити карти "повітря-земля" тоді ж, коли ведете бойові дії "повітря-повітря", відзначає "Куджо" і додає, що "з AESA я побачу ціль задовго до того, як вона стане загрозою, і в мене є час, щоб розробити свою тактику".

Пілот також відзначає зручний великий центральний дисплей в кабіні розміром 6x8 дюймів, тоді як раніше їх всього було два по боках і менших розмірів (4x4 дюйми). "Завдяки великому центральному дисплею з’явилося набагато більше місця для відображення різних речей", — каже "Куджо". Наприклад, можна одночасно спостерігати за обстановкою в повітрі та на землі, вивести на екран дані з контейнера Sniper Advanced Targeting Pod (ATP) тощо.

"Куджо" також згадує автоматичну систему ухилення від зіткнення з землею Auto GCAS [Automatic Ground-Collision Avoidance System], яка насправді не є "новинкою" для Block 70 і яка, за задумом Lockheed Martin, має вирішити основну причину гибелі пілотів F-16, а саме падіння непошкодженого літака на землю. Наприклад, на своєму офіційному сайті компанія розповідає про один з епізодів (відео вище), коли один з пілотів-учнів втратив свідомість під час польоту і саме система Auto GCAS врятувала літак і передусім пілота від катастрофи.

Читайте також: F-16 у пріоритеті, але A-10 та Mirage-2000D не виключенні - Командувач Повітряних сил Олещук