xcounter
#

Словаччина чекала 5 років, щоб отримати перші F-16 на заміну МіГ-29

6413
Один із перших F-16 Block 70 для ВПС Словаччини, фото - Lockheed Martin
Один із перших F-16 Block 70 для ВПС Словаччини, фото - Lockheed Martin

Поставка літаків почалась на 2 роки пізніше, і тут є ще один важливий нюанс

Корпорація Lockheed Martin огосила, що успішно передала військово-повітряним силам Словаччини перші два винищувачі F-16 Block 70. Усього для Словаччини має бути поставлено 14 літаків цього типу, поставка усіх цих "бортів" має відбутись до 2025 року, основна частина має бути отримана в середині 2024 року.

При цьому передбачається, що Словаччина може замовити ще 8 винищувачів F-16 Block 70, щоправда вартість і строк поставки цих літаків поки не зазначаються. Тим більш, що наразі Lockheed Martin і так має "чергу" на виробництво на 135 літаків F-16 в рамках контрактів з 14 країнами. Про це пише портал European Defense Review.

Читайте також: Австралія витратить $400 млн на свої Super Hornet, але це не ті, які просила Україна
Один із перших F-16 Block 70 для ВПС Словаччини, фото - Lockheed Martin

Від Defense Express вважаємо за потрібне нагадати такі деталі. Цей контракт на поставку 14 винищувачів F-16 Block 70 загальною вартістю 1,6 мільярди євро Словаччина та Lockheed Martin уклали в 2018 році.

За умовами контракту передбачалось, що поставка цих літаків для словацьких ВПС мала би початись в 2022 році, та мала завершитись до кінця 2023 року. Втім, через зрив ланцюжків виробництва строк поставки F-16 для Словаччини "зсунувся вправо", фактично поставки почались на 2 роки пізніше, аніж обумовлено контрактом.

Тим більш, що у випадку із Словаччиною фактичний строк поставки F-16 мав значення і в такому ракурсі – ці винищувачі Братислава замовляла для заміни МіГ-29SA, котрі фактично були передані Україні в березні 2023 року.

Один із перших F-16 Block 70 для ВПС Словаччини, фото - Lockheed Martin

Цікаво, що перший F-16 для Словаччини корпорація Lockheed Martin виготовила та презентувала взагалі у вересні 2023 року. Досягнення операційної готовності по цьому літаку планувалось на жовтень минулого року. І так загалом виходить, що між викаткою готового "борта" та передачею замовнику минуло 4 місяці.

Читайте також: "Новатор-2" від "Української бронетехніки" показали в усіх деталях на відео: які відмінності від попередньої версії