xcounter
#

Для Словаччини через п'ять років після замовлення виготовили перший F-16

2090
F-16 Block 70 для Словаччини (всі фото: Ministerstvo obrany SR)
F-16 Block 70 для Словаччини (всі фото: Ministerstvo obrany SR)

Загалом Братислава замовила 14 літаків й чекати на всі доведеться доволі довго

Завод Lockheed Martin виготовив перший F-16 Block 70 для Словаччини з партії у 14 літаків, які були замовлені ще 12 грудня 2018 року у межах комплексного контракту на 1,8 млрд доларів. Викатка літака відбулась, про яке відзвітувало міноборони Словаччини, відбулась у присутності очільника відомства Мартіна Скленара.

Водночас демонстрація літака не означає те, що він буде одразу переданий до країни, більше того, навіть те, що він вже готовий до експлуатації. А досягнення цього параметру очікується лише у жовтні цього року.

Читайте також: Новий винищувач для Польщі: у Boeing готові на цікаві умови, але поки все на рівні розмов

F-16 Block 70 для Словаччини

Але й введення в експлуатацію ще не означає, що машина буде передана до словацьких повітряних сил. Як йдеться в офіційному повідомленні, передача літаків розпочнеться лише з другого кварталу 2024 року.

Скільки загалом буде тривати виконання контракту наразі залишається не публічним. Справа в тому, що коли Братислава підписувала контракт чотири роки тому, то кінцевим строком було визначено кінець 2023 року.

Але перенесення виробництва винищувачів з Техасу на новий майданчик у Південній Кароліні, який збігся із пандемію, дуже сильно зсунув строки робіт. Й тепер досягнення планової позначки у 48 винищувачів на рік на новому заводі у Грінвілі має бути досягнуто лише у 2025 році.

F-16 Block 70 для Словаччини

А за всю другу половину 2023 року у планах Lockheed Martin випустити ще 5-8 машин. Й звісно не всі вони будуть призначені для Словаччини, бо загалом твердий портфель замовлень на F-16 складає 136 літаків з потенційним розширенням до 148 одиниць та строками повного виконання до 2027-2028 років.

Читайте також: У РФ почали обкладати шинами й тактичну авіацію, на що розраховує ворог