xcounter
#

Новий винищувач для Польщі: у Boeing готові на цікаві умови, але поки все на рівні розмов

3575
F-15EX, всі фото — U.S. Air Force
F-15EX, всі фото — U.S. Air Force

Польща нібито зацікавлена у ще одному літаку для своїх Повітряних сил, але поки без жодної конкретики

Польща зацікавилася ще одним літаком, який в майбутньому може стати на озброєння повітряних сил цієї країни у рамках дійсно масштабного озброєння поляків на новітні зразки ОВТ — на виставці MSPO-2023 американська компанія Boeing демонструвала свій новітній винищувач F-15EX.

F-15EX
F-15EX здійснив перший політ у 2021 році

"Інтерес Польщі до F-15EX підтверджує її прихильність готовності та ефективності своїх збройних сил", — таку заяву зробив старший директор компанії з розвитку бізнесу в Європі та Америці Тім Флуд, йдеться в офіційному повідомленні від Boeing.

Читайте також: Як Польща планує боронитися від Shahed-ів та закривати дальню зону без Patriot

Наскільки реальною може бути така угода у майбутньому наразі сказати важко, бо поки що ніяких подробиць про ймовірний контракт не повідомляється — ба більше, директор з розвитку програми F-15 Boeing Роб Новотни не тільки відмовився коментувати "ціни та графік постачань", але й взагалі визнав, що станом на сьогодні немає жодних перемовин по контракту, водночас є лише "деякі розмови" з польскими повітряними силами, як розповідають у виданні Breaking Defense.

F-15EX

Новотни також запевняє, що американська компанія відкрита для пропозицій у випадку, якщо Польща дійсно вирішить закуповувати F-15EX — йдеться про "полонізацію" систем радіоелектронної боротьби, зв’язку тощо, але водночас він наголосив на "деяких додаткових інженерних витратах", які будуть з цим пов’язані.

Нагадаємо, що F-15EX Eagle II — це глибока модернізація американського винищувача F-15. Перший політ літак здійснив у лютому 2021 року, станом на сьогодні Повітряним силам США поставлено три літаки із запланованих 104 машин (ймовірно, ця цифра може зрости як мінімум до 110 одиниць).

Читайте також: Польща локалізує виробництво Javelin і це попри власне виробництво Spike-LR