xcounter
#

У РФ почали обкладати шинами й тактичну авіацію, на що розраховує ворог

У РФ почали обкладати шинами й тактичну авіацію, на що розраховує ворог
3616

Слідом за "мангаломанією" у бронетехніці у РФ почалась "шиноманія" на літаках

Після того, як у "ВКС" РФ почали накладати на аеродромі "Енгельс" на стратегічні бомбардувальники автомобільні шини, цей тренд доволі швидко дійшов й до російської тактичної авіації.

Й у мережі вже з'явилось фото з невідомого російського аеродрому, де фронтовий бомбардувальник Су-34 також "захищений" покришками. На самому фото видно, як наземний персонал вклав шини на крилах, хвостовому оперенні та на центроплані декілька десятків шин, а також навісив їх на комплекс РЕБ "Хибины" на закінцівках крила.

Читайте також: Яким має бути новий Abrams M1E3: у США змінили плани розвитку основного бойового танка

Й припущень для чого це роблять у "ВКС" РФ є декілька. Одна з них - намір зменшити помітність літака на землі, мовляв, гума є ефективним радіопоглинальним матеріалом. Але це припущення розбивається о супутниковий знімок Sentinel авіабази "Енгельс" зроблений за технологією SAR, тобто у радіолокаційному спектрі.

авіабаза енгельс SAR знімок

Він був зроблений 4 вересня, а перше застосування шин для "захисту" літаків зафіксовано на знімку від 1 вересня. Й у радіолокаційному спектрі чудово видно, як самі літаки, так й технічні конструкції на пероні.

І це мова йде про загальнодоступний знімок доволі низької роздільної здатності. Й таким чином, ані для приховування літаків від супутникової розвідки, ані як завади від радіолокаційних головок самонаведення шини навряд допоможуть.

Ще одне припущення - накладені шини дозволять зменшити помітність літака у тепловізійному спектрі. Це твердження також доволі спірне через те, що гума також має свою температуру й доволі добре відображається у тепловізорі.

автомобіль у тепловізорі

А відносно можливості за рахунок цього змінити тепловізійну сигнатуру цілі, то реалістичність ввести в оману головку самонаведення побудовану на цьому принципі вбачається доволі малореальним. Інакше такі ракети, як Storm Shadow чи SLAM-ER вводились в оману маскувальними сітками чи просо склом.

Й зрештою залишається припущення, що саме шинами у РФ намагаються захистити свої літаки від скидів з дронів - резина має зменшити розліт уламків та вибухової хвилі. Але доволі спірно, що для ударів по літаках не використовуються кумулятивні чи взагалі запалювальні боєприпаси. При цьому для атаки саме таким чином "захищених" літаків останні можуть продемонструвати ще більшу ефективність.

А до питань щодо ефективності можливо додати й те, що спроба захисти літаки таким чином означає й збільшення часу на їх передпольотну підготовку. Водночас у РФ доволі часто абсолютно алогічні рішення доволі широко набирають розмаху, а часом доходять до крайнього ступеня маразму. На кшталт бронювання автомобілів деревиною, а також введення взагалі у справжній культ так званих "мангалів".

Читайте також: Ударні дрони у ЗСУ: розробники розповіли про український KH-S7 та універсальну версію KH-S10