xcounter
#

Ударні дрони у ЗСУ: розробники розповіли про український KH-S7 та універсальну версію KH-S10

3873
Український ударний дрон KH-S7, фото від виробника
Український ударний дрон KH-S7, фото від виробника

Виробник вже має версію ударного дрона із корисним навантаженням у 1 кг і працює над реєстрацією варіанту з втричі більшим показником

Сили оборони України використовують на полі бою низку різних безпілотних літальних апаратів, зокрема й дронів-камікадзе, які отримали допуск до експлуатації в українському оборонному відомстві, і видання АрміяInform у серії своїх матеріалів розповідає про ці українські розробки.

Одним з таких безпілотників, який використовують наші військові проти окупантів є ударний FPV-дрон KH-S7, про створення якого АрміяInform розповіли розробники цієї зброї.

Читайте також: Ка-52 ледь втік від FPV-дрона-камікадзе ЗСУ, але це тільки початок (відео)

Проєкт розпочався ще понад рік тому, влітку 2022 року, коли група ентузіастів, інженерів та військових, вирішили створити ударний дрон, який можна було б запустити у серійне виробництво — з того часу команда пройшла шлях від визначення тактико-технічних характеристик майбутньої розробки і до реалізації запуску такого ударного дрона у "серію".

ударний дрон KH-S7
Ударний FPV-дрон KH-S7 може мати 1 кг корисного навантаження, фото від виробника

Як стверджує Вадим, один з представників виробника, для свого дрона розробник обирав лише найкращі комплектувальні частини, укладаючи прямі контракти з найкращими виробниками у світі.

Тактико-технічні характеристики у цього ударного дрона наступні: у версії KH-S7 з корисним навантаженням у 1 кг він може знищувати цілі на відстані у 7 км, хоча був випадок, коли цей FPV-дрон долав і 9,5 км.

Водночас сьогодні виробник працює над реєстрацією цього ударного дрона у версії KH-S10, який вже зможе переносити втричі більше корисного навантаження — до 3 кг, і поєднуватиме в собі роль як ударного, так і бомберного безпілотника.

FPV-дрони тепер намагаються полювати і за гелікоптерами, відео ілюстративне

Окремо у компанії наголошують, що перша версію їхнього ударного FPV-дрона отримала допуск до експлуатації за спеціальною пришвидшеною процедурою, організованою Акселератором Міноборони. Представник команди-розробника зауважує, що все проходило доволі швидко, але водночас свою роль зіграло також й те, що у команді були інженери, які мали досвід "паперової" роботи і були готові працювати з документами.

Виробник відзначає, що військові залишають позитивні відгуки про їхню розробку, яка як досить проста у експлуатації, так і надійна та зручна. "У нас дійсно топова модель — від ергономіки пульта, потужності моторів до якості самої системи та великої кількості дрібниць, що в сумі дають більшу дальність, маневреність, запас батареї, вантажопідйомність та влучність. Періодично військові діляться із нами відео, які можуть показати, і коли на ньому чуєш схвальні вигуки після того, як відпрацював наш дрон, це дуже приємний фідбек", — відзначає представник виробника.

Нагадаємо, раніше Defense Expres аналізував, що частка БПЛА та дронів-камікадзе у знищенні армії РФ доволі значна — до прикладу, оператори "Армії дронів" за тиждень уразили 189 одиниць ОВТ, і по окремих позиціях це понад 40 а то й понад 50 % від усієї техніки, знищеної за цей період.

Читайте також: Уразити FPV-дроном ЗРК "Тор", який у РФ вважається найбільш ефективним проти БПЛА: game changer як він є