xcounter
#

Приголомшлива статистка частки БПЛА та дронів-камікадзе у знищенні армії РФ

FPV-дрон-камікадзе, як основний тактичний NLOS-засіб
FPV-дрон-камікадзе, як основний тактичний NLOS-засіб
6099

Відповідно до статистики Міністерства цифрової трансформації дрони відповідають за 50% знищеної бронетехніки противника й не тільки

Віцепрем’єр-міністр - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров опублікував цікаву статистку використання дронів для ураження озброєння, військової техніки та особового складу окупантів.

Вона торкається лише рот БПЛА, які створені у структурі ЗСУ (15 рот), СБУ, Нацгвардії (по одній роті) та підрозділу Держспецзв'язку за один тиждень з 28 серпня по 4 вересня.

Читайте також: Окупанти показали бронепоїзд "Енисей" із краденими вагонами та тягою

Як зазначається, загалом оператори "Армії дронів" уразили 189 одиниць техніки, а у таблиці є конкретна її категоризація. Й саме завдяки цьому можливо виокремити відсоток втрат, які завдають саме дрони-камікадзе, порівнявши її з даними Генерального штабу ЗСУ щодо втрат ворога.

Водночас треба враховувати, що у статистиці Генштабу використовується формулювання "загальні бойові втрати противника", а у наведеній статистиці Міністерства цифрової трансформації використано формулювання "уражено".

При цьому необхідно враховувати, що ураження техніки не завжди призводить до її втрати. Але треба також зазначити, що у наведених даних лише "роти БПЛА", а не всі атаки дронами.

Якщо ж брати всі втрати ворога, то за даними ГШ ЗСУ, з 28 серпня по 4 вересня 2023 року загалом ворог втратив 84 танків, 109 бойових броньованих машин, 208 артилерійських систем, 13 РСЗВ, 39 одиниць спеціальної техніки та 295 автомобілів.

втрати РФ за тиджень

Якщо ж, з усіма обмовками, порівняти дві статистики то, частка дронів буде виглядати наступним чином:

  • Танки: 44%.
  • Бойових броньованих машин: 57%
  • Артилерійських систем: 20,1%
  • РСЗВ: 15,3%
  • Спеціальної техніки: 2,5%
  • Автомобілів: 22.77%

Й таким чином, дрони, а мова вочевидь йде, як про дрони-камікадзе, так й БПЛА зі скидами, найчастіше використовуються для ураження саме бронетехніки, й відповідальні за половину від загальних втрат ворога.

Таку ситуацію цілком поясню те, що дрон є так званим NLOS-засобом, тобто дозволяє уражати цілі поза межами прямої видимості. Це робить їх значно ефективнішими за ПТРК, абсолютна більшість з яких можуть атакувати цілі лише коли вони з'являється у прицілі.

дрон скид
Дрон для скидів - ще один приклад використання БПЛА

Також треба враховувати, що бронетехніка у русі доволі складна ціль для артилерії, й тому вибір саме дронів-камікадзе для атаки цілком прагматичний.

FPV-дрон-камікадзе
FPV-дрон-камікадзе

На другому місці - автомобільна техніка, що легко пояснюється тим, що вона також маневрена та її широким розповсюдженням.

Серед цікавого й те, що у статистиці Міністерства цифрової трансформації фігурує й уражений особовий склад. Ця позначка становить 1,46% від загальних людських втрат РФ за той же період. Останнє прямо вказує на те, що сфера використання дронів саме для ліквідації особового складу поки залишається доволі низькою, хоча потенційно є доволі ефективним засобом.

Читайте також: Французи вважають, що в армії РФ до 2024 року може залишитись від 1500 до 250 танків