xcounter
#

Французи вважають, що в армії РФ до 2024 року може залишитись від 1500 до 250 танків

38823
Т-72Б3 армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Т-72Б3 армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Як в одній із країн НАТО оцінюють бронетанковий парк країни, що найбільше загрожує Європі

Французька дослідна установа Institute Action Resilience (IAR, або ж Інститут стійкості) опублікувала власне дослідження з оцінкою поточного стану бронетанкового парку армії РФ, та можливості росіян виготовляти нові, ремонтувати старі та модернізувати наявні танки для своїх військ.

Головним моментом у цьому дослідженні є твердження французів про те, що до початку 2024 року в строю армії РФ в рамках трьох різних сценаріїв може залишитись оціночно від 1500 до 600-400 або навіть 250 танків усіх типів, починаючи від Т-62 і закінчуючи Т-90М, що в свою чергу справлятиме відповідний перебіг на хід повномасштабної війни проти України. Така оцінка виглядає аж надмірно та неочікувано оптимістичною, тому тут варто детальніше розібрати хід думок експертів французького Institute Action Resilience, дослідження якого можна прочитати ось тут.

Читайте також: ЗСУ отримали дрон Saker Scout із повноцінним штучним інтелектом: чому це більше ніж важливо
Пошкоджений Т-90М "Прорыв" армії РФ, що став "донором запчастин", липень 2023 року, фото - twitter-профіль Naalsio

В своїх припущеннях експерти IAR виходять із наступного. На їх думку, супутникові знімки свідчать про те, що станом на зараз на базах зберігання армії РФ може бути лише орієнтовно 3,1 тисяч танків усіх типів, зокрема понад 1000 одиниць Т-72, понад 700 одиниць Т-62, понад 600 Т-80, близько 250 танків Т-55 та ще близько 330 машин, тип яких французам не вдалось ідентифікувати на супутникових знімках.

Дослідники IAR також взяли до уваги заяви росіян про те, що вони за час повномасштабної війни проти України збільшили на потужностях свого ОПК обсяг виробництва нових танків, та ремонт і модернізацію уже існуючих до 700-800 машин на рік. Та зробили поправку, що тут росіяни могли вдатись просто до приписок, і записувати в категорію "ремонт" усі роботи, які могли виконуватись навіть в польових умовах. Відтак, на думку французів, реальні можливості росіян тут виглядають так: 10 нових танків, 205 модернізованих та 90-180 відновлених усього за рік.

Підбитий бійцями ЗСУ російський Т-55, літо 2023 року, джерело - телеграм-канал NMFTE

Саме із такими засновками експерти французького Інституту стійкості взялись моделювати три сценарії по бронетанковому парку армії РФ, залежно від темпів втрат та "сточування", і "на виході" вони показали три сценарії.

Перший - оптимістичний. Завдяки успіху при контрнаступі ЗСУ вдається збільшити темпи втрат рашистів до середнього показника 12 машин в день проти нинішнього 2,62 машини в день. На це накладається також рівень природнього зносу російських ОБТ. І саме в рамках цього сценарію в армії РФ на початок 2024 року може залишитись тільки 250 танків, при чому це буде "збірна солянка" із архаїчних Т-62М та нових Т-90М. За таких умов бронетанкові частини армії РФ перестають бути вагомим фактором у бойових діях проти України.

Ешелон нових Т-90М "Прорыв" для російських окупантів, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Другий сценарій – середньозважений. ЗСУ виходять на дещо менші темпи утилізації російських танків в середньому на добу, і так на початок 2024 року в розпорядженні армії РФ має бути від 400 до 600 танків усіх типів, від Т-62М до Т-90М. Цього окупантам буде достатньо лише для того, щоб мати по боєготовій танковій бригаді на усіх важливих напрямках фронту.

Третій – песимістичний, або ж "стагнаційний", в рамках якого росіянам вдається утримувати прийнятні для себе темпи відновлення танкового парку, а ЗСУ не вдається перейти середній бар’єр у 2,62 утилізовані танки на день. В таких умовах армія РФ навіть зможе утримувати одну боєздатну танкову армію, яка буде спроможною на проведення скоординованих наступальних дій.

Т-72Б3 в цеху "Уралвагонзаводу", ілюстративне фото довоєнних часів

Описані зверху оптимістичний та середньозважений сценарії поки що виглядають як необгрунтоване перебільшення щодо темпів ослаблення бронетанкового потенціалу армії РФ. Описаний зверху песимістичний або ж "стагнаційний" сценарій в поточних умовах з нашої сторони виглядає якраз як помірно оптимістичний, бо тут мова про можливе "сточування" потенціалу російських військ по танкам мінімум на 25%.

Але схоже на те, що реальний мотив дослідників французького Institute Action Resilience тут був дещо іншим, аніж об’єктивно оцінити справи по танкам в армії РФ. І цей мотив французький консервативний щотижневик Le Point описав так – "Москва покладається на концепцію своєї гігантської армії, щоб ослабити підтримку України Заходом, але реальність зовсім протилежна".

Т-90 під час навчань армії РФ, грудень 2018 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Російські Shahed впали у Румунії: Бухарест зреагував цілком прогнозовано