xcounter
#

ЗСУ отримали дрон Saker Scout із повноцінним штучним інтелектом: чому це більше ніж важливо

ЗСУ отримали дрон Saker Scout із повноцінним штучним інтелектом: чому це більше ніж важливо
6188

За нібито буденною новиною про БПЛА зі штучним інтелектом криється абсолютно інший рівень можливостей, які отримали Збройні Сили України й мова йде не лише про один дрон

Міноборони України повідомило про допуск до експлуатації комплексу БПЛА Saker Scout, який має програмне забезпечення, що побудовано на алгоритмах штучного інтелекту.

Сам комплекс складається з декількох БПЛА, один з яких працює розвідником та може самостійно розпізнавати ворожу техніку, навіть замасковану, визначати її координати та передавати цю інформацію на командний пункт, зокрема з використання автоматизованої системи управління військами "Дельта". І його головна задача - навести FPV-дрони-камікадзе на цілі, що також входять у склад комплексу.

Читайте також: Російські Shahed впали у Румунії: Бухарест зреагував цілком прогнозовано

Зазначається, що дальність дії дрону - до 10 км, можливості дрона передбачають встановлення розвинутих засобів спостереження включно з нічними камерами. Стійкість до засобів РЕБ ворога забезпечується інерціальною системою навігації, тобто навіть у випадку втрати супутникової навігації дрон буде знати де він знаходиться.

РЕБ РФ
РФ може мати скільки завгодно засобів РЕБ, але вони не зможуть протидіяти автономному дрону

Поява такої розробки у строю у доволі стислі строки стала можлива завдяки Акселератору Міноборони. В результаті чого дійсно працюючі розробки за декілька тижнів проходять всі необхідні випробування, допускаються до експлуатації у ЗСУ, що дає можливість почати їх закупівлю на потребу українських бійців.

Саме за таким переліком можливостей Saker Scout криється вкрай важлива тема, наявності в Україні власних готових та працюючих алгоритмів розпізнавання обрисів військової техніки. Тобто мова йде про опанування технології нової системи наведення на основі звичайної оптичної чи тепловізійної камери.

Навіть враховуючи те, що для роботи алгоритмів розпізнавання обрисів необхідно мати доволі потужні обчислювальні можливості, вартість комп'ютера на порядки менша за тепловізійні чи радіолокаційні головки самонаведення. Але, як і вони, дозволяють реалізувати систему "вистрілив-забув".

камера БПЛА
Звичайна камера звідки ШІ перетворюється на високоточну ГСН

Це означає, що для ураження певних дуже важливих цілей, цілком можливо використовувати дрони-камікадзе зі штучним інтелектом, які будуть направляти у район цілі, самостійно проводити дорозвідку, виявляти найбільш пріоритетну та атакувати її самостійно. Без постійної участі людини, зв'язок з якою може бути пригнічено РЕБ. Тобто навіть у випадку пригнічення каналу зв'язку дрон зможе виконати завдання.

Також сам факт появи власних алгоритмів такого класу відкриває дуже й дуже широкий простір для інтеграції цього елементу штучного інтелекту у різноманітні системи озброєння. Будь-то дрони камікадзе тактичного рівня, далекобійні ракети, автоматизовані турелі й тощо тощо, тощо. При цьому Україна сама буде вирішувати де і як його використовувати, бо зараз питання використання цієї технології впирається більше в етику, ніж у технологічний рівень можливостей.

Читайте також: РФ будує під Москвою аналоги Flakturm й стягує все, включно з арктичними "Панцирями": задум України виправдався