xcounter
#

Окупанти показали бронепоїзд "Енисей" із краденими вагонами та тягою

15671
Російський бронепоїзд "Енисей" на тимчасово окупованій частині Донбасу, вересень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Російський бронепоїзд "Енисей" на тимчасово окупованій частині Донбасу, вересень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Або ще раз про те, як російські окупанти охороняють свої поки що тилові залізничні комунікації

Пропагандисти Міноборони РФ оприлюднили кадри роботи свого бронепоїзда "Енисей", котрий начебто курсує по залізницям на тимчасово окупованій частині Донбасу. Ця новина привертає увагу одразу із двох мотивів.

По-перше, цей ворожий бронепоїзд може бути елементом системи захисту залізничних комунікацій по лінії Донецьк-Волноваха-Пологи-Мелітополь, що включені в так званий "коридор" з тимчасово окупованих Донбасу на Крим, перерізати який прагнуть ЗСУ в рамках контрнаступу на Півдні. А по-друге, тут мова про той самий панцерник "Енисей", який окупанти вперше "засвітили" ще в червні 2022 року, і для складення якого, як визнали самі росіяни, вони вкрали тепловози та вагони на Харківщині.

Читайте також: РФ будує під Москвою аналоги Flakturm й стягує все, включно з арктичними "Панцирями": задум України виправдався
Російський бронепоїзд "Енисей", зображення з відкритих джерел

За рік після цього в окремих ресурсах можна навіть прочитати, як саме російські загарбники виготовляли свій бронепоїзд "Енисей", і там деталі теж виглядають специфічно. Наприклад, захист вагонів цього панцерника складається із листів сталі товщиною 20-мм та мішків із піском, покладеними із тилової сторони обшивки вагонів. І судячи з усього, тут окупанти покладаються більше саме на мішки з піском, як засіб захисту.

На цьому бронепоїзді начебто стоїть система дистанційного придушення вибухових пристроїв, яка має радіус дії в 20 метрів. Але судячи з усього, самі російські військові на це не дуже покладаються, натомість покладаються, що їх захистить "традиційність" компоновки панцерника – по локомотиву та по "страховочній" платформі на випадок підриву в голові та хвості поїзда.

Російський бронепоїзд "Енисей", зображення з відкритих джерел

Ще одна показова деталь – як засіб зв'язку на ворожому панцернику "Енисей" використовується взагалі радіостанція на базі автомобіля Зил-31.

Російські пропагандисти уже заявляють, що зараз вони на тимчасово окупованих територіях України мають начебто аж 5 бронепоїздів, кожен із яких "відрізняється" кустарністю виготовлення. І з цього можна зробити наступне припущення – по мірі того, як ЗСУ наближатимуться до перерізання "коридору" з Донбасу на Крим, та зможуть взяти під вогневий контроль ворожі залізничні комунікації в цьому районі, то російські окупанти можуть почати робити більше таких кустарних бронепоїздів.

Російський бронепоїзд "Енисей", зображення з відкритих джерел
Читайте також: РФ каже про пуск "Кинжала" із Су-34, але чи це взагалі можливо