xcounter
#

Австралія витратить $400 млн на свої Super Hornet, але це не ті, які просила Україна

3468
Австралійський F/A-18 Super Hornet, фото - Hans Jacobs
Австралійський F/A-18 Super Hornet, фото - Hans Jacobs

Що заодно демонструє, скільки може коштувати утримання "зоопарку" різних типів літаків

Уряд Австралії та корпорація Boeing уклали контракт вартістю 600 мільйонів австралійських доларів (еквівалент $400 мільйонів) на технічне обслуговування 24 літаків F/A-18F Super Hornet та 12 літаків прориву протиповітряної оборони EA-18G Growler.

Зазначається, що такий контракт було укладено в рамках ширшої угоди, підписаною Австралією та Boeing вартістю 1,2 мільярди австралійських доларів. За цією угодою передбачається комплекс робіт з технічного обслуговування та модернізації, завдяки якому австралійські Super Hornet та Growler мають прослужити до 2030 року. Про це пише портал Flight Global.

Читайте також: РФ в 2024 році збирається виробляти касетну ПБК-500У СПБЭ-К "Дрель", яку тестували 7 років
Австралійські F/A-18 Super Hornet, фото - Royal Australian Air Force via Joint Task Force 633

Якщо узагальнити дані з публікацій інших західних порталів, які звернули увагу на цей контракт між Австралією та Boeing, то там є і такі важливі деталі. Зокрема передбачається, що усі 90% робіт по літакам виконуватимуться на території Австралії, до чого буде залучено 350 місцевих спеціалістів. В рамках цих робіт має відбутись модернізація усіх 24 літаків F/A-18F Super Hornet до стандарту Block III, і водночас відновлення боєздатності усіх 12 літаків EA-18G Growler.

Також зазначається, що флот австралійських Super Hornet є важливим для США елементом колективної оборони проти Китаю. Тому власне і закладені умови, за якими значна частина робіт по модернізації літаків відбуватиметься на австралійській території.

Австралійські F/A-18 Hornet, архівне фото від Royal Australian Air Force

На цьому моменті ймовірно може виникнути подив, що мовляв як так – влітку цього року була мова про те, що Австралія може дати Україні F/A-18, і що ця історія не відбулась, а тепер австралійці готові витратити еквівалент $400 мільйонів, щоб тримати ці літаки в строю до 2030 року.

Щоб уникнути можливої плутанини, вважаємо за потрібне уточнити – в історії з можливою передачею літаків від Австралії для України йшлось про базові варіанти F/A-18A та F/A-18B Hornet, які австралійські ВПС списали осінню 2021 року, на тлі старту поставок F-35. Довідник The Military Balance 2021 стверджував, що на той же 2021 рік австралійці мали в своєму розпорядженні 28 лтаків F/A-18A Hornet та сім F/A-18B Hornet, інші джерела говорять про загалом 41 літак обох модифікацій, по яким йшла дискусія щодо можливості передачі Україні.

Австралійські F/A-18 Hornet на зберіганні, фото - Royal Australian Air Force

З яких об’єктивних причин міг загальмувати процес передачі австралійських F/A-18A та F/A-18B Hornet, Defense Express припускав у окремій публікації. Якщо стисло – проблема і в тому, що для опанування цих літаків потрібно було б відволікати дефіцитний персонал Повітряних Сил, і що побудова інфраструктури під ці літаки вимагала би додаткових затрат.

В свою чергу, історія про те, що за 5 років Австралія витратить ще мінімум $400 мільйонів на утримання флоту своїх Super Hornet заодно демонструє, наскільки затратним може бути утримання "зоопарку" літаків. Бо наразі Австралія також має в свою і F-35, а наскільки затратним є утримання і таких літаків ми розповідали зокрема на прикладі тої ж Норвегії.

Церемонія виводу зі складу Королівських ВПС літаків F/A-18 Hornet у листопаді 2021 року, архівне фото від Royal Australian Air Force

Читайте також: Із NH90, які начебто хотіла купити Україна і Австралія поріже, є нюанс