xcounter
#

Австралія може дати ЗСУ лише 14 справних Hornet, але зате ці літаки можуть прослужити 2 роки

22586
Австралійські F/A-18 Hornet, архівне фото від  Royal Australian Air Force
Австралійські F/A-18 Hornet, архівне фото від Royal Australian Air Force

Втім, для підтримки боєздатності цих винищувачів запчастини доведеться просити в США

Австралійське видання Financial Review пише, що отримало ексклюзивний доступ до звіту про інвентаризацію стану 41 літака типу F/А-18 Hornet, які були списані зі складу Королівських ВПС Австралії, а тепер потенційно можуть бути передані Україні. Запит на таку інвентаризацію Україна надала Австралії в середині червня цього року.

Виявилось, що із із 41 цих літаків на даний момент придатні до передачі для ЗСУ лише 14 одиниць, із яких 11 одномісних та 3 двомісних, бо лише в них технічний стан є задовільним.

Читайте також: F-35 через війну злетів у ціні у 1,5 раза: приклад Чехії, яка закуповує винищувач п'ятого покоління
Австралійські F/A-18 Hornet на зберіганні, фото - Royal Australian Air Force

Якщо деталізувати за показниками, кожен з 14 літаків на даний момент має заявлений ресурс мінімум в 3 тисячі льотних годин (щоправда, без деталізації, чи це стосується лише планера, чи усіх бортових систем літака загалом).

Далі автори тексту цього тексту стверджують, що "що періодична перевірка літаків, коли вони наближатимуться до свого граничного терміну експлуатації начебто може дати додаткові до 8400 льотних годин ресурсу для всіх 14 "бортів". І таким чином загальний строк служби винищувачів, що потенційно можуть бути передані Україні, може скласти до 2 календарних років.

Церемонія виводу зі складу Королівських ВПС літаків F/A-18 Hornet у листопаді 2021 року, архівне фото від Royal Australian Air Force

Справді, варіант "списати літаки або ж віддати їх ЗСУ, щоб вони провоювали ще 2 роки" виглядає привабливим. Але далі виникає питання, за рахунок чиїх саме ресурсів може виконуватись підтримка технічного стану потенційних "австралійських" F/А-18 Hornet в строю Повітряних Сил України.

Самі австралійці нарікають, що їх запас комплектуючих до літаків виснажений, тим більш, що свої F/A-18 Hornet на користь F-35 вони списали ще в 2021 році. Відповідно , необхідні комплектуючі доведеться просити в країни-розробника F/А-18 Hornet.

І так загалом виходить, що в цій історії від США потрібна не тільки принципова згода на передачу цих винищувачів від Австралії до України, але й пряма технічна допомога для підтримки технічного стану й боєздатності машин.

Австралійські F/A-18 Hornet, архівне фото від Royal Australian Air Force
Читайте також: Якщо взяти шасі у німців та елементи від NASAMS, то вийде ЗРК малої дальності під IRIS-T чи навіть AIM-9X