xcounter
#

Якщо взяти шасі у німців та елементи від NASAMS, то вийде ЗРК малої дальності під IRIS-T чи навіть AIM-9X

4952
Демонстрація ЗРК малої дальності на базі ACSV G5 для норвезьких військових у травні 2023 року, фото від FMA
Демонстрація ЗРК малої дальності на базі ACSV G5 для норвезьких військових у травні 2023 року, фото від FMA

Але показово, що навіть при наявності таких "модульних" рішень і з кооперацією кількох країн поставка перших комплексів замовникам почнеться лише за кілька років

Закупівельне агентство Міноборони Норвегії (FMA) розповіло, що ще в кінці травня корпорація Kongsberg провела першу демонстрацію свого ЗРК малої дальності.

Зазначається, що цей комплекс використовує деякі елементи від NASAMS, обладнаний радаром від данської компанії Weibel Scientific та виконаний під німецьку ракету IRIS-T, базою тут виступає шасі ACSV G5 (виробництва німецької компанії FFG). Які бойові можливості показав цей ЗРК – FMA в своєму повідомленні не деталізує, лише пише загалом, що "було продемонстровано, як ця система може виявляти дрони, гелікоптери та літаки ворога".

Читайте також: F-35 через війну злетів у ціні у 1,5 раза: приклад Чехії, яка закуповує винищувач п'ятого покоління
ACSV G5 у варіанті ЗРК малої дальності, ілюстративний рендер від Міноборони Нідерландів

Але тут виглядає цікавим, що рівно такий же ЗРК малої дальності для переоснащення своєї ППО планують придбати Нідерланди, з поставкою в 2026-2028 роках. Для голландців цей ЗРК фігурує саме під індексом ACSV G5, і за деякими даними, під цей комплекс для них планується використовувати взагалі ракету "повітря-повітря" типу AIM-9X.

Скільки саме систем ACSV G5 хочутькупити Нідерланди – поки не розкривається, відомо лише, що ці ЗРК мають замінити собою 18 комплексів малої дальності з ПЗРК Stinger на шасі бронемашин Fennek.

ACSV G5 у варіанті ЗРК малої дальності, ілюстративний рендер від німецької FFG

Але тут показовою є інша деталь: сама німецька FFG позиціонує свою ACSV G5 саме як багатоцільову бронемашину, озброєння на якій можна замінювати за "модульним" принципом. Бойова маса цієї машини складає 29 тонн, корисне навантаження - до 9 тонн, екіпаж – 2 особи, десант – до 12 осіб, швидкість ходу – до 74 км/год по шосе.

Відповідно, щоб на базі ACSV G5 виготовити саме ЗРК малої дальності, який би міг замінити системи аналогічного класу в європейських арміях, знадобилась кооперація кількох країн – Німеччина (шасі та ракета), Данія (РЛС) та Норвегія (пускові до ЗРК і технологічна база). І навіть при тому, що для створення такої системи використовуються уже готові "модульні" рішення, перші поставки ЗРК цього типу замовнику (чи замовникам) почнуться не раніше, аніж за кілька років.

ACSV G5 у варіанті ЗРК малої дальності, ілюстративний рендер з відкритих джерел
Читайте також: Щоб робити ПЗРК Stinger, у США струшують пил з "креслень часів Картера" і мобілізують пенсіонерів