xcounter
#

Скільки всього австралійських F-18 зможуть бити рашистів: Україна подала запит на стан винищувачів

7089
F/A-18 Hornet. Фото: Royal Australian Air Force)
F/A-18 Hornet. Фото: Royal Australian Air Force)

Австралія має понад чотири десятки винищувачів F-18, які просто стоять на складі ще з 2021 року, і вони цілком можуть стати на озброєння ПС ЗСУ

Австралія має десятки виведених з експлуатації багатоцільових винищувачів F/A-18, і Україна вже веде перемовини щодо можливої передачі цих літаків для потреб Повітряних Сил ЗСУ – як розповідає видання AFP, Україна зокрема вже подала запит на інформацію про стан списаних літаків, про що виданню повідомив посол України в Австралії Василь Мирошниченко.

F/A-18 Hornet
F/A-18 Hornet, фото U.S. Air Force, Senior Airman Brett Clashman

Як відзначив Мирошниченко, Україна сьогодні вивчає можливості постачання різних винищувачів, зокрема й австралійських F-18, і подала запит на інформацію про те, в якому стані перебувають літаки, що зберігаються на авіабазі на північ від Сіднея.

Читайте також: З 18 місяців до декількох: у США різко змінили оцінку строків підготовки українських пілотів на F-16

Нагадаємо, Австралія має в "запасі" одразу понад 40 багатоцільових винищувачів F/A-18 (за різними даними – 41 або 46), які перебувають на складі в країні ще з 2021 року і які потенційно можуть посилити наші Повітряні Сили, вперше на питанні передачі цих літаків Україні західні ЗМІ наголошували ще в квітні цього року.

І сьогодні дійсно одне з основних питань – це в якому стані перебувають літаки, бо як раніше повідомлялося, США мають надати "зелене світло" на передачу цих літаків Україні, а вже традиційною умовою надання літаків буде погодження, що вони не використовуватимуться у повітряному просторі Росії. І навіть якщо з усіх понад 40 літаків боєздатними виявляться не більше 24 – на дві ескадрильї, це все одно буде суттєвим підсиленням нашої авіаційної компоненти.

Нагадаємо, що у випадку йдеться про модернізовані F/A-18 Hornet до версії A++ з РЛС AN/APG-73 і можливістю бити окупантів всіма типами озброєння, від ракет "повітря-повітря" до високоточних бомб для знищення цілей на землі і протикорабельних ракет.

Читайте також: Для F-18 є крутий модуль IRST, щоб не зважати на РЕБ Росії та Китаю, але у програмі є суттєві затримки