xcounter
#

З 18 місяців до декількох: у США різко змінили оцінку строків підготовки українських пілотів на F-16

3651
F-16 (фото: US DoD)
F-16 (фото: US DoD)

Наразі все нагадує, що F-16 для України повністю повторюють шлях західних основних бойових танків Leopard 2 та Abrams до ЗСУ

Міністр повітряних сил США Френк Кендалл повідомив, що українські пілоти будуть опанують F-16 за кілька місяців. Це строк у рази менший ніж той, який декларувався у Вашингтоні донедавна й був у межах 18 місяців. Можливо на новий строк оцінки позитивно вплинуло успішне проходження двома українськими пілотами оцінки навичок, які проходили у США.

"Вони продемонстрували великі здібності. Я думаю, це триватиме кілька місяців, а не років... Я не думаю, що колись бачив більш мотивованих людей, які так бажали вступити в боротьбу та змінити ситуацію", - повідомив на панельній дискусії для профільних ЗМІ Кендалл, пише Breaking Defense.

Читайте також: Виробника винищувача шостого покоління на заміну F-22 можуть обрати вже до кінця 2024 року

Майже паралельно з цим у Пентагоні під час традиційного брифінгу для ЗМІ речник Державного департаменту США Метью Міллер повідомив, що "процес реалізації плану з постачання F-16" розпочнеться найближчими місяцями.

F-16 Нідерланди
F-16 повітряних сил Нідерландів

Обидва посадовці не коментували будь-які інші деталі, але міністр повітряних сил США Френк Кендалл додав, що мова не йде про значну кількість машин. Водночас навряд можливо було очікувати, що декілька ескадрилій легких винищувачів, тобто декілька десятків F-16, для людини, яка опікується всіма повітряними силами США, що налічують понад 1500 літаків, буде вважатися "значною кількістю".

Й об'єктивно зараз ситуація з F-16 абсолютно нагадує передачу до України західних танків, коли розмови відносно "ескалації", "важкості навчання" та "проблем із логістикою" перетворились на танкову коаліцію.

Читайте також: Керувати нано-БПЛА Black Hornet тепер можна голосом, і це дійсно крута функція, щоб полегшити роботу бійцям