xcounter
#

Виробника винищувача шостого покоління на заміну F-22 можуть обрати вже до кінця 2024 року

5003
Фото: U.S. Air Force
Фото: U.S. Air Force

Всього у ПС США попередньо планують мати 200 таких літаків

Повітряні сили США планують вже у 2024 році укласти контракт на розробку та організацію виробництва першого винищувача шостого покоління у рамках масштабної програми Next Generation Air Dominance, також відомої як NGAD – служба розпочала обирати підрядника у рамках секретного запиту, розповідають у Air and Space Forces Magazine.

NGAD винищувач шостого покоління
Художнє зображення винищувача наступного покоління. Фото: Lockheed Martin

Новий літак має замінити у ПС США стелс-винищувач п’ятого покоління F-22 Raptor, який хочуть зняти з озброєння приблизно до 2030 року (хоча не виключено, що згодом терміни зсунуться вправо).

Читайте також: Секретний стелс-винищувач знову засвітився на відео: як виглядає ймовірний літак шостого покоління NGAD

NGAD має стати першим у світі винищувачем шостого покоління і основним компонентом концепції "сімейства систем", яка зокрема включатиме взаємодію на полі бою сучасних літаків шостого покоління з безпілотними літальними апаратами програми Collaborative Combat Aircraft.

Boeing MQ-28 Ghost Bat
Boeing MQ-28 Ghost Bat – один з кандидатів для CCA. Фото: Boeing

Як відзначив міністр ПС США Френк Кендалл, новий винищувач у рамках програми NGAD буде "життєво важливим елементом систем Air Dominance – літак створюється з урахуванням здатності виживати та адаптуватися у повітрі в умовах майбутнього поля бою, і фактично буде "технологічним стрибком" на покоління вперед у порівнянні з F22.

Тому вибір підрядника на цю програму може затягнутися до кінця 2024 року – якщо не пізніше. Водночас конкуренція за програму має бути потужною, бо вартість одного літака оцінюється у декілька сотень мільйонів доларів (і ця цифра з кожним роком може зростати у більшу сторону), водночас станом на сьогодні ПС США планують закупівлю 200 таких літаків.

На відео зліва – один з ймовірних кандидатів на NGAD

Причому майбутній винищувач шостого покоління може бути побудований у двох варіантах – для європейського театру воєнних дій (короткі дистанції) та оптимізований для виконання завдань на значно більших відстанях у Тихоокеанському регіоні.

Читайте також: Скільки коштів ПС США хочуть отримати в наступному році на свої проекти винищувача NGAD та БПЛА CCA