xcounter
#

Пілоти ЗСУ остаточно розвіяли міф про "18 місяців на F-16", і США будуть готові дати "зелене світло" на реекспорт літаків

7014
Пілот в кабіні F-16, фото ілюстративне, всі фото – U.S. Air Force
Пілот в кабіні F-16, фото ілюстративне, всі фото – U.S. Air Force

Тепер питання в тому, хто перший офіційно погодиться передати Україні винищувачі

Пілоти Повітряних Сил ЗСУ продемонстрували, що українські військові можуть якнайшвидше опанувати західні винищувачі F-16 – про це йдеться у матеріалі Yahoo! News, які посилаються на ексклюзивну внутрішню оцінку Повітряних Сил США.

F16 винищувач Україна
F-16

І попри те, що раніше у США стверджували, що для підготовки пілотів на F-16 потрібно аж півтора року або ж 18 місяців, то результати тестувань двох українських пілотів, які літали на МіГ-29 та Су-27, демонструє, що наші військові можуть опанувати західний літак у рекордні строки – приблизно за чотири місяці.

Читайте також: Підготовка українських пілотів у Великій Британії на F-16: як це буде виглядати та скільки часу може зайняти

Пілотів тестували на авіасимуляторі, протягом 11 з половиною годин загалом було проведено 9 тестів – відзначається, що наші пілоти змогли виконати низку "відносно технічних маневрів", зокрема посадити літак після відмови двигуна, а також обидва змогли "виконати імітаційні атаки на базі параметрів, що передаються під час польоту на симуляторі".

Відзначається, що одним з "вузьких" місць під час тестувань була складна авіоніка з інформацією англійською – втім, протягом двох тижнів українські пілоти вже "помітно краще" володіли іноземною мовою.

Інша новина про західні винищувачі, яка також варта уваги – згідно з інформацією від видання CNN, Адміністрація Байдена дозволить експорт винищувачів F-16 в Україну, якщо європейські союзники приймуть рішення про передачі літаків.

винищувач F-16 Україна
Загалом Україна очікує отримати 40-50 винищувачів F-16 від союзників

Це пов’язано зокрема і з тим, що тиск на Білий дім з боку низки членів Конгресу, а також і союзників з питання передачі Україні західних винищувачів тільки зростає. Разом з тим, поки що офіційних запитів на реекспорт F-16 адміністрація Байдена не отримувала.

Загалом якщо ми говоримо про передачу західних винищувачів Україні, то, як і у випадку з танками Leopard, тут йдеться про міжнародну коаліцію з F-16 для України, і раніше Defense Express детально розповідав про те, як може виглядати така коаліція і на які строки можна розраховувати.

F-16 Україна війна
F-16 допоможуть якнайкраще закрити небо від російських ракет і ефективніше боротися з авіацією ворога

Також нещодавно в Міноборони України озвучили й кількість винищувачів F-16, які планує отримати – йдеться про 40-50 одиниць літаків, які будуть сформовані у три-чотири ескадрильї. Крім того, як стверджував, Президент України Володимир Зеленський наполягатиме на тому, щоб питання передачі західних літаків було головною темою як на саміті G7 в Японії, який стартував сьогодні, 19 травня, в місті Хіросіма, Японія, а також на саміті НАТО в Литві, що відбудеться у липні цього року.

Читайте також: Де саме рашисти скидають свої крилаті бомби з УМПК, і чому для боротьби з цим вкрай треба F-16