xcounter
#

Де саме рашисти скидають свої крилаті бомби з УМПК, і чому для боротьби з цим вкрай треба F-16

13609
Рашистська ФАБ-500 з модулем УМПК, зображення з відкритих джерел
Рашистська ФАБ-500 з модулем УМПК, зображення з відкритих джерел

Для таких атак ворог обирає концентровані ділянки по всій лінії фронту, перекрити їх всі лише західними ЗРК буде вкрай мало

Видання "Тексти" зробило інфографіку, для якої на основі відкритих джерел підрахувало орієнтовну інтенсивність атак "ВКС РФ" на прикордонні та прифронтові населені пункти України з використанням керованих авіабомб з модулями УМПК, і також – орієнтовні райони проведення таких атак. Журналісти видання зазначають, що інформацію про удари крилатими бомбами брали зі зведень представників військових адміністрацій та локальних ЗМІ у ті дні, коли Генштаб у своїх звітах за проміжок з 1 лютого по 10 травня 2023 року фіксував кількість авіаударів, без вказівки конкретного типу озброєнь.

Особливо цікавим виглядає результат, який за своїми підрахунками отримали автори "Текстів" - з цього випливає, що основними районами для скидання керованих авіабомб з модулями УМПК рашистів є прикордонна місцевість Чернігівської та Сумської областей, прифронтові населені пункти в Запорізькій та Херсонській областях.

Читайте також: Міжнародна коаліція F-16 для України: як це може виглядати та на які строки можливо розраховувати
Орієнтовна географія скиду керованих авіабомб рашистів з модулями УМПК протягом 1 лютого - 10 травня 2023 року

Щодо підрахунку активності "ВКС РФ" по скиданню керованих авіабомб протягом доби результат вийшов дещо специфічний – за підрахунками авторів "Текстів" вийшло, що кількість скидів значно нижча за показник у 20, про який говорять Повітряні Сили.

Тут від Defense Express можемо зробити припущення про те, що у цей підрахунок з об'єктивних причин не могли потрапити випадки, коли рашисти б'ють своїми крилатими бомбами по нашим військам на фронті. Зокрема, в соцмережах циркулює офіційно не підтверджена інформація про те, що окупанти застосовують ці бомби для ураження позицій ЗСУ в Бахмуті.

Орієнтовна інтенсивність скиду керованих авіабомб рашистів з модулями УМПК протягом 1 лютого - 10 травня 2023 року

Описана вище інфографіка має суттєве ілюстративне значення для відображення характеру повітряних ударів з бомбами УМПК, які виконують окупанти, навіть якщо база даних з об'єктивних причин не повна. Бо окрім всього іншого, вона ілюструє, чому саме наявність F-16 буде найбільш дієвим інструментом захисту від подібних атак, а не, наприклад, збільшення кількості ЗРК західного зразка у прифронтовій зоні.

Ворог навмисне "розмазав" райони скиду керованих бомб вздовж всієї лінії фронту так, щоб зенітно-ракетне прикриття по всій довжині не можливо було забезпечити ефективно. Окрім того, тут виникає питання по дальності засобів ураження.

Пуск ракети Aster 30 з SAMP/T, ілюстративне фото з відкритих джерел

Рашистські авіабомби з модулями УМПК мають відому дальність застосування до 70 км, і на цьому тлі виглядає, що літаки-носії таких бомб цілком можна "дістати" комплексами Patriot (дальність стрільби до 160 км по аеродинамічним цілям) та SAMP/T (дальність застосування до 100 км). Але тут потрібно враховувати, що ЗРК такого класу розміщуватимуться від лінії фронту не менш ніж за 20-30 км, що уже "урізає" дистанцію, на якій можна дістати окупантів з КАБами.

На цьому тлі F-16 саме як носій ракет "повітря-повітря" AIM-120 з дальністю стрільби від 55 км до 160 км (залежно від модифікації) виглядає більш гнучким та ефективнішим засобом захисту від атак росіян з повітря на наші прифронтові та прикордонні райони.

F-16, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Стало відомо, як росіяни коригують удари крилатими бомбами з УМПК, і це теж може здивувати