xcounter
#

Стало відомо, як росіяни коригують удари крилатими бомбами з УМПК, і це теж може здивувати

12035
Рашистський Су-35 з КАБ-1500Л, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський Су-35 з КАБ-1500Л, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут ворог застосував "давній перевірений прийом" - коригувальники зі смартфонами, що працюють на російські спецслужби

Служба безпеки України 6 травня 2023 року повідомила, що її співробітники на Херсонщині затримали двох чоловіків, які раніше працювали в окупаційних структурах росіян, а після звільнення правобережної частини Херсонської області почали "зливати" рашистським військовим дані про місця розташування підрозділів ЗСУ та результати ударів ворога по інфраструктурі регіону.

"Розвіддані окупанти використовували для коригування повторних ракетно-артилерійських ударів по населених пунктах Білозерка, Кізомис і Велетенське, у тому числі із застосуванням керованих авіабомб", - пише прес-служба СБУ.

Читайте також: У Румунії готуються списати МиГ-21, але нагадали про можливість його перетворення у вкрай цінну річ

Це повідомлення – перше у відкритому доступі з того моменту, як росіяни почали застосовувати свої керовані авіабомби з модулями УМПК, котре говорить про те, як же ворог може коригувати свої удари із застосуванням такого виду. Бо досі було відомо лише про два параметри – скільки таких авіабомб рашисти можуть скидати за добу, і скільки літаків для скидання крилатих бомб з УМПК взагалі має РФ.

Хоча звісно, що при цьому не варто виключати, що збір даних через свою агентуру про результати ударів такими бомбами для російських військових може бути лише "дублюючим каналом" збору інформації, а основним каналом є ведення розвідки за допомогою БПЛА.

Рашистська ФАБ-500 з модулем УМПК, зображення з відкритих джерел

Але якщо опиратись на офіційні повідомлення про те, що рашисти скидають свої бомби з УМПК переважно вночі, то схоже, що і застосування дронів не дає російським військовим можливості збирати дані та коригувати удари "в режимі он-лайн", хоча б тому, що 1) проліт БПЛА навряд чи синхронізований по часу із вильотами рашистської тактичної авіації, та 2) недоліки російської військової машини по обробці даних та "передачі їх наверх" також призводять до суттєвої втрати часу.

Цілком можливо, що тут окупанти можуть не надавати насправді великого значення процесу коригування ударів бомбами з УМПК, вважаючи цю зброю "невразливою".

Іранські керовані бомби Balaban та Yasin, оригінальний JDAM-ER та російський УМПК

У відкритому доступі нема масо-габаритних даних по самим модулям УМПК, але тут можемо виходити із відомої довжини корпусу ФАБ-500М62 в 2,47 метри та робити висновок, що крилаті бомби за своїми розмірами "плюс-мінус" можуть дорівнювати розмірам дронів-камікадзе Shahed-136. Але при цьому бомби з УМПК мають як мінімум удвічі більшу масу, аніж "літаючі мопеди" з показником 240 кг, та в рази більшу швидкість польоту (стверджується, що крилаті бомби рашистів летять на ціль з дозвуковою швидкістю).

Ці параметри і формують ситуацію, за якою керовані авіабомби рашистів збивати неможливо, а більш перспективним виглядає саме боротись із російськими літаками – носіями такої зброї. Але для цього власне потрібні не тільки додаткові Patriot, але й нарешті передача західних винищувачів для ЗСУ.

Рашистська ФАБ-500М62 із модулем УМПК, яка не спрацювала та розбилась, травень 2023 року, фото - twitter-профіль @necyryl
Читайте також: Як німці в Другу світову робили свої керовані авіабомби, і наскільки це було схоже на те, що роблять рашисти у 2023 році