xcounter
#

Для F-18 є крутий модуль IRST, щоб не зважати на РЕБ Росії та Китаю, але у програмі є суттєві затримки

5975
F/A-18E Super Hornet ВМС США. Фото: U.S. Air Force
F/A-18E Super Hornet ВМС США. Фото: U.S. Air Force

Це вже насправді типова ситуація для американського оборонно-промислового комплексу із затримкою тієї чи іншої розробки

Американські винищувачі F/A-18E/F Super Hornet мають посилитися важливим датчиком IRST (Infrared Search And Track) – інфрачервоною системою пошуку та стеження, яка є необхідним компонентом для збереження переваги літаків ВМС США над такими противниками, як РФ та Китай – і хоча цей датчик було вперше запущено на F-18 ще наприкінці минулого року, програма IRST сьогодні страждає від серйозних затримок, як розповідають у виданні The War Zone.

F/A-18E Super Hornet
F/A-18E Super Hornet ВМС США. Фото: U.S. Air Force

Так, наразі відомо, що експлуатаційні випробування датчика IRST можуть розпочатися не раніше 2024 року – оновлена інформація про цей модуль міститься в останньому звіті Рахункової палати США (Government Accountability Office – GAO).

Читайте також: F/A-18 з Австралії для України: перемовини вже йдуть, загальна кількість - понад 40 винищувачів

Чому такий важливий модуль для F-18 затримується

Поки що відомо таке – що причина затримки полягає передусім в тому, що аж до 30 % компонентів, які вже були виготовлені для модуля IRST, просто не відповідали специфікаціям – і це через проблеми з мікроелектронікою.

Але що найбільш неприємне – що проблеми залишаються актуальними цілих чотири роки після старту виробництва і вони серйозно впливають на те, коли буде розгорнуте вже повномасштабне виробництво цього датчика.

F-18 винищувач
F/A-18F ВМС США з модулем IRST, фото: U.S. Air Force

З позитивного – кажуть, що станом на сьогодні вдалося "доопрацювати єдину критичну технологію та отримати стабільний дизайн", втім наразі залишається актуальним, коли ж F-18 масово стануть оснащувати новими модулями.

Наскільки серйозною є затримка модуля IRST і коли взагалі ним оснастять F-18

Сьогодні поки що залишається незрозумілим, коли саме літаки F-18 отримають на озброєння модулі IRST – сьогодні офіційні особи впевнені в тому, що експлуатаційні випробування можуть розпочатися у квітні 2024 року.

F-18 Super Hornet датчик IRST21
Схема встановлення датчика IRST21 у паливному баці, зображення від Lockheed Martin

Ця дата залежатиме від того, чи буде доставлена достатня кількість модулів, але навіть якщо воно розпочнеться так, як заплановано, то це вже буде відставання на 44 місяці (аж понад три з половиною роки) якщо порівнювати з попередньо затвердженим графіком.

Щодо повномасштабного виробництва, то через всі затримки, зокрема і в експлуатаційних випробуваннях, воно загалом стартує на 33 місяці пізніше, ніж це було заплановано.

Затримки, своєю чергою, вплинуть на інші фактори – зокрема на вартість програми, яка вже ймовірно могла вирости на 12% за даними GAO. Також затримки скоротять запланований термін служби модулів – орієнтовно аж на 44%, і хоча це і має вплинути на зниження витрат, але цей показник становитиме всього 33%.

Чим так важливий модуль IRST для F-18

Якщо коротко – він працює у повністю пасивному режимі та використовує для виявлення ворожих цілей у повітрі суто інфрачервоний спектр і може виявляти ворожі літаки тощо за межами видимості.

З урахуванням того, що РФ та Китай мають розвинені засоби РЕБ, то наявність датчика, стійкого до завад, надає американським винищувачам нових можливостей на полі бою.

Крім того, IRST також може використовувати можливості поєднання низки датчиків для створення кращої ситуаційної "картини" для екіпажа у поєднанні з традиційними системами.

Читайте також: Ракета-"вбивця С-400" стане ще й вбивцею кораблів: F-18 влучив AARGM-ER у ціль в морі