xcounter
#

У Австралії заговорили про складність передачі до України списаних F/A-18 Hornet

11477
F/A-18 Hornet (всі фото: Royal Australian Air Force)
F/A-18 Hornet (всі фото: Royal Australian Air Force)

Враховуючи те, що Австралія активно підтримує Україну озброєнням, то, скоріш за все, причини затримки дійсно об'єктивні

Попри те, що Австралія має на складі понад 40 багатоцільових винищувачів F/A-18 Hornet, які вже виведені з експлуатації, при цьому у льотному стані знаходиться одразу 14 машин, з їх передачею виникли певні очевидні складності.

Міністр оборони Австралії Річард Марлес в інтерв'ю ABC Radio National повідомив, що передача цих літаків - "складне питання". Він підтвердив, що перемовини щодо винищувачів продовжуються, "але це значно складніший процес, ніж інші форми військової підтримки".

Читайте також: Чим об'єктивно завершився саміт Альянсу у Вільнюсі й чи могло бути краще
F/A-18 Hornet

Таким чином станом на середину липня процес передачі машин не вийшов за межі обговорення. Звісно, якщо заява очільника австралійського оборонного відомства не пов'язана з бажанням зробити для РФ "сюрприз". А це значно краще за прямий "анонс" із точним інформуванням Кремля щодо кількості машин та строків їх передачі.

Водночас треба дійсно визнати, що передача авіації є значно складнішим процесом за передачу озброєння для сухопутних сил. Бо мова йде, знову ж таки, про навчання пілотів та техніків на окремий тип літака. А саме цей процес схоже й викликав більші складності ніж пошук для України F-16 й саме тому у вже сформованій "коаліції F-16" налічується 11 країн.

Більше того, проблеми у цьому питанні можуть стосуватися не лише австралійської сторони, а й України, бо об'єктивно у Повітряних Силах немає можливості одночасно зняти весь льотний склад та наземні служби й відправити на навчання. А це означає, що необхідно правильно розподілити наявний ресурс фахівців з огляду на строки навчання та очікувану кількість літаків кожного типу.

F/A-18 Hornet

Також зазначимо, що від Австралії доволі несправедливо очікувати те, що вони можуть штучно гальмувати процес передачі F/A-18 Hornet. Їх передача не становить жодної загрози обороноздатності країни, бо всі машини вже виведені з експлуатації.

Також країна активно допомагає Україні озброєнням й разом із США почала передачу гаубиць M777, надає бронетехніку - вже понад сотні MRAP Bushmaster, неоголошену кількість БТРів M113 та інше озброєння.

Нагадаємо, що під час саміту НАТО у Вільнюсі Австралія оголосила новий пакет допомоги з ще 30 бронеавтомобілів Bushmaster.

Читайте також: Армія РФ отримала Д-1 та "Тюльпан", "Ураган" та "Штурм-С", але є нюанс (фото)