xcounter
#

Із NH90, які начебто хотіла купити Україна і Австралія поріже, є нюанс

17735
MRH90 Taipan, фото ілюстративне
MRH90 Taipan, фото ілюстративне

З якого випливає питання, чи справді наша країна подавала запит на такі машини

Наприкінці грудня 2023 року австралійське видання APDR написало, що технічні спеціалісти збройних сил Австралії почали процес утилізації 45 транспортно-десантних вертольотів NH90, що також мають місцеве позначення MRH90 Taipan.

Це видання стверджувало зокрема, що через особливості конструкції (використовується вуглецеве волокно) ці вертольоти доводиться буквально різати. Також зазначалось, що австралійські військові начебто не знайшли нічого краще, аніж комплектуючі з цих машин просто закопувати в землю.

Читайте також: Рашисти поставили ПЗРК на "Тигр", назвали це "Гибка-С" та начебто відправили на фронт

А щоб підкреслити загальну нераціональність ситуації, автори APDR зазначили, що запит на викуп цих гелікоптерів начебто подавала Україна. Тим більш, що тут мова про вертольоти, які були поставлені в стрій лише у 2000-х роках, та можуть коштувати по 20 мільйонів доларів за "борт".

Втім, за два тижні потому Міноборони Австралії пояснило цю ситуацію в коментарі для порталу Janes, і після цього картина із утилізацією австралійських NH90 стала виглядала не настільки однозначно.

Для початку, як заявляють австралійські військові, вони вирішили буквально порізати ці вертольоти саме тому, що ніхто із країн-користувачів NH90 чи інших країн не висловив бажання викупити ці машини.

MRH90 Taipan, фото ілюстративне

Більш того – в процесі утилізації аж ніяк не йдеться про те, щоб просто порізати ці гелікоптери, а комплектуючі закопати в землю. Якраз навпаки, австралійські військові заявляють, що усі найбільш цінні комплектуючі, як то двигуни, авіаоніка та критично важливі підсистеми будуть зняті з вертольотів та збережені саме для того, щоб потім передати ці елементи іншим користувачам NH90.

Від Defense Express наголосимо, що із наведеного вище насправді складно зробити висновок, чи подавала Україна запит на викуп австралійських NH90. Бо цілком ймовірно, що такого запиту на Taipan з нашої сторони насправді не було.

Раніше в одній із публікацій ми розповідали про сам NH90, і наскільки це хороший вертоліт.

MRH90 Taipan, фото ілюстративне
Читайте також: Морська піхота США "винайшла" простий спосіб, як замаскувати команді пункти у радіопросторі