xcounter
#

Рашисти поставили ПЗРК на "Тигр", назвали це "Гибка-С" та начебто відправили на фронт

2803
Російський ЗРК малої дальності "Гибка-С", ілюстративне зображення довоєнних часів
Російський ЗРК малої дальності "Гибка-С", ілюстративне зображення довоєнних часів

Але в даному випадку йдеться про систему, яка може бути залучена до протидії нашим БПЛА

Російські профільні ресурси стверджують, що осінню 2023 року на лінію фронту пройшов "обкатку" новітній зенітно-ракетний комплекс малої дальності "Гибка-С" на базі бронеавтомобіля "Тигр". Щоправда, при цьому рашисти не беруться деталізувати ані кількість таких ЗРК, які могли бути апробовані в боях, ані їх заявлену ефективність. Більш того – є поки єдине зображення, яке може підтвердити, що комплекс "Гибка-С" таки "побував" у польових умовах.

Тим не менш, тут йдеться про достатньо цікавий засіб ППО противника, тому на цю історію загалом варто звернути окрему увагу.

Читайте також: Морська піхота США "винайшла" простий спосіб, як замаскувати команді пункти у радіопросторі
Рашистський ЗРК "Гибка-С" начебто в зоні бойових дій, осінь 2023 року, зображення з відкритих джерел

За великим рахунком, рашистський комплекс "Гибка-С" можна охарактеризувати саме так – це кілька ПЗРК, встановлені на шасі "Тигра". Заявлені характеристики "Гибка-С" передбачають, що на цій платформі можуть розміщуватись чотири пускові переносних зенітно-ракетних комплексів "Игла-С" або "Верба", в запасі можуть лежати ще чотири пускові.

Рашисти також стверджують, що можливості "Гибка-С" начебто дозволяють обстрілювати одночасно до трьох повітряних цілей. Екіпаж комплексу може складати до трьох осіб, сама "Гибка-С" начебто може працювати як і автономно, так і під централізованим управлінням, так і за цілевказівкою від мобільної РЛС "Гармонь".

Дальність та висота ураження повітряних цілей при цьому лишаються незмінними: до 6 км та до 3,5 км відповідно для "Игла-С", та до 6,5 км та 4,5 км відповідно для "Верба".

МРУК на шасі "Тигра" із РЛС "Гармонь" до комплексу "Гибка-С", ілюстративне зображення довоєнних часів

Перша презентація комплексу "Гибка-С" відбулась ще в 2016 році. Старт серійного виробництва планувався росіянами на кінець 2021 року, початок поставок у війська – на 2022 рік, але у відкритому доступі поки нема даних, щоб росіяни таки змогли це реалізувати.

Але з іншої сторони, якщо росіяни таки зможуть масштабувати поставки цього самого комплексу "Гибка-С", то цілком ймовірно, що ворог зможе залучити ці системи як мінімум для протидії нашим БПЛА.

Читайте також: ЗСУ також використовують дрони-камікадзе з "машинним зором: як вони нищать ЗРГК "Панцирь" (відео)