xcounter
#

Морська піхота США "винайшла" простий спосіб, як замаскувати команді пункти у радіопросторі

20064
Морська піхота США "винайшла" простий спосіб, як замаскувати команді пункти у радіопросторі

Через те, що кожен командний пункт "світиться, як новорічна ялинка" у радіопросторі наразі існує величезна проблема, як зробити його непомітним

У США вже доволі давно переймаються проблемою демаскування командних пунктів через потужне випромінення систем зв'язку. Бо завдяки засобам радіоелектронної розвідки ворог може зафіксувати положення командного пункту та знищити його.

Й доволі цікавий "винахід" у цій сфері зробив Корпус морської піхоти США, який традиційно відрізняється пошуком рішень, які мають найкраще співвідношення "ціна/якість". Як пише Defense One, під час навчань у Південно-Східній Азії, які проходили на території Філіппін, Індонезії та Малайзії, американські морпіхи випробували відмову від традиційних потужних командних пунктів із сонмом антен.

Читайте також: ЗСУ також використовують дрони-камікадзе з "машинним зором: як вони нищать ЗРГК "Панцирь" (відео)
командний пункт
Стандартний командний пункт армії США

Але обрана цьому альтернатива - звичайні мобільні телефони з картами місцевих мобільних операторів, а також власна мережа через звичайні Wi-Fi-роутери. Й саме завдяки цьому, як повідомив полковник морської піхоти США Томас Сивертс вдалось "злитися з навколишнім середовищем" та стати абсолютно непомітним для ворога.

Й об'єктивно це виглядає, як відповідь з "офісу простих рішень". Бо в той час, коли питання захищеного зв'язку виходить на перший план, використання мобільної мережі та Wi-Fi виглядає доволі ексцентричним рішенням. Більше того, демонструє, що американські військові не до кінця можуть розуміти сучасні реалії поля бою.

Наприклад, що РФ має на озброєнні комплекс РЕБ "Леер-3", який має у своєму складі 2-3 БПЛА "Орлан-10", які мають власну "базову станцію", яка видає себе за вежу мобільного оператора та призводить до реєстрації телефона у хибній ворожі мережі, завдяки чому ворог отримує ідентифікатор телефона та SIM-карти. А також може отримати дані щодо розташування мобільного телефона з точністю 500-1000 метрів. При цьому, завдяки постійним польотам, ворог може фіксувати переміщення цих телефонів.

Леер-3
"Леер-3"

Відносно ж Wi-Fi, то ситуація аналогічна. Концентрація та навіть окремі Wi-Fi-випромінювачі засобами РЕР на БПЛА фіксуються на дальності у 10 км. Нагадаємо, що існують дієві рекомендації щодо маскування Wi-Fi-роутерів на передовій написані на основі бойового досвіду, з якими варто ознайомитись.

Тобто такий підхід Корпусу морської піхоти США насправді демонструє одразу декілька речей. З одного боку американські морпіхі показують виключно правильний підхід, коли проблема вимагає максимального швидкого рішення наявними засобами. І використання цивільних телефонів є саме таким рішенням на відміну від замовлення розробки якихось нових високовартісних систем зв'язку нового покоління.

Але з іншого - навряд це говорить про дійсну адаптацію реального бойового досвіду, який демонструє, що завдяки звичайному мобільному телефону так просто неможливо обманути ворога.

Читайте також: РФ заявляє, що її гіперзвуковий "Циркон" може бити на 1000 км, але треба цілевказівка із супутника