xcounter
#

Туреччина планує оснащувати свій новий ударний гелікоптер українськими двигунами

2227
Рендерне зображення перспективного ударного гелікоптера ATAK-2 / Фото: TAI
Рендерне зображення перспективного ударного гелікоптера ATAK-2 / Фото: TAI

Мотори з України забираються ставити на гвинтокрилу машину, що створюється за проектом TAI ATAK-2

Перспективний турецький ударний гелікоптер важкого класу ATAK-2, який розробляється компанією Turkish Aerospace Industries (TAI), планують оснащувати двома турбовальними двигунами українського виробництва.

Цю інформацію днями повідомив місцевому виданню Defence Turk професор Темел Котіл, очільник турецької аерокосмічної компанії TAI.

Читайте також: Туреччина розробляє палубний Bayraktar: чому це важливо для України
ATAK-2
Рендерне зображення перспективного ударного гелікоптера ATAK-2 / Фото: TAI

За його словами, вибір на користь України був зроблений у зв’язку з відсутністю на сьогодні в турецьких виробників власних двигунів такого класу.

Мова йде про турбовальні мотори потужністю 2500 к.с.

TAI
Церемонія підписання турецьким Управлінням оборонної промисловості (Savunma Sanayii Başkanlığına - SSB) контракту з турецьким авіабудівним об'єднанням Turkish Aerospace Industries (TAI) на створення в інтересах збройних сил Туреччини нового "бойового гелікоптера важкого класу" (Ağır Sınıf Taarruz Helikopter), 22 лютого 2019 року / Фото: SSB

Перспективна турецька машина має замінити наявні більш легкі машини Т129 АТАК (ліцензійний варіант італійського AW129 від компанії Leonardo), які наразі стоять на озброєнні турецької армії.

ATAK-2
Легкий Т129 АТАК та важкий TAI ATAK-2 / Фото: Defence Turk

Розробку бойової машини вагою 11 тонн TAI почалась на початку 2019 року. 22 лютого 2019 року було підписано відповідний контракт між Управлінням оборонної промисловості Туреччини (SSB) та Turkish Aerospace Industries.

За своїми можливостями, новий турецький гелікоптер має стати подібним до відомого американського Boeing AH-64 Apache. Перспективна машина зможе нести до 1500 кг боєприпасів широкої номенклатури та 30-мм автоматичну гармату.

Перший політ за планом має відбутися у 2023 році. Ймовірно, турецька сторона, з огляду на плідну співпрацю з українськими підприємствами, яку можна спостерігати в останні роки, збирається замовити одну з нових версій турбовальних двигунів ТВ3-117, що серійно виготовляються на ПАТ "Мотор Січ".

Нагадаємо, Туреччина вже має певний досвід експлуатації українських двигунів. Так, перші дослідні прототипи нового ударного безпілотника Bayraktar Akinci, які зараз проходять випробування, оснащуються спроектованими на ДП "Івченко-Прогресс" двигунами АІ-450Т.

Читайте також: Поки "Адмирал Кузнецов" ржавіє: Кремль послав в арктичне патрулювання палубні винищувачі МіГ-29К