xcounter
#

Туреччина розробляє палубний Bayraktar: чому це важливо для України

6755
Туреччина знайшла нового кандидата на заміну F-35: ним має стати Bayraktar TB3, палубна версія славетного комплексу Bayraktar TB2
Туреччина знайшла нового кандидата на заміну F-35: ним має стати Bayraktar TB3, палубна версія славетного комплексу Bayraktar TB2

За новими планами Анкари, корабель Anadolu – флагман турецького флоту має отримати від 30 до 50 безпілотників Bayraktar TB3. Поставити стільки дронів Baykar Defence зможе за нинішньої ситуації лише тоді, якщо її потужності два роки працюватимуть виключно на потреби ВМС Туреччини

Воєнно-політичне керівництво Туреччини скоригувало свої плани по оснащенню майбутньої авіагрупи свого універсального десантного корабля TGG Anadolu.

Зокрема, як пише портал Defence News, очільник Секретаріату оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір заявив, що авіагрупа Anadolu матиме від 30 до 50 безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB3 – "палубної ітерації" славетного Bayraktar TB2, котра матиме складане крило та інші атрибути літального апарата палубної авіації.

Читайте також: Не тільки Bayraktar TB2: чому турецькі ВМС купують патрульні літаки ATR-72
В Туреччини ростуть "геополітичні" апетити - Anadolu спочатку мав бути універсальним десантним кораблем, тепер його оснащають як легкий авіаносець

При цьому Bayraktar TB3 повинен мати більше бойове навантаження, аніж його славетний попередник.

За словами генерального директора компанії Baykar Defence Халука Байрактара, для виконання повного циклу робіт по розробці та запуску випробувань Bayraktar TB3 знадобиться близько одного року.

У січні 2021 року Baykar Defence презентувало нову розробку - безпілотний літальний апарат Bayraktar DIHA. Чи буде Туреччина використовувати такі дрони на своєму легкому авіаносці - невідомо

Передбачається, що TGG Anadolu використовуватиме палубні БПЛА для виконання розвідки та/або ударів по береговим та цілям із слабкою протиповітряною обороною.

Також допускається опція використання перспективних Bayraktar TB3 як носіїв гідроакустичних буїв для пошуку субмарин противника. При цьому в повітрі одночасно мають знаходитись до десяти дронів.

Так виглядало застосування бомби MAM-L по надводній морській цілі із безпілотника Bayraktar TB2 під час нещодавніх навчань турецьких ВМС Blue Homeland 2021

Зазначається, що польотна палуба TGG Anadolu була адаптована саме для прийому літальних апаратів із коротким розбігом та вертикальною посадкою. Тому, наприклад, цей корабель має трамплін, але не має аерофінішерів, котрі могли б "ловити" літальні апарати із "класичним" способом посадки.

Тому цілком можливо, що Туреччині доведеться відкласти ввід у стрій корабля Anadolu з тим, щоб дообладнати відповідно палубу для прийому майбутніх "Байрактарів".

Палубний F-35B має дещо менший розмах крила - 10,6 метрів, аніж в Bayraktar TB2 - 12 метрів

Втім, для України описана вище новина має значення також в іншому контексті.

За наявними зараз даними, із 2014 року по сьогоднішній час Baykar Defence поставила своїм замовникам близько 160 безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2. При цьому, очевидно, темп виробництва Bayraktar TB2 складав в середньому 25-30 одиниць на рік.

Тобто, виходить, що Baykar Defence доведеться працювати мінімум рік виключно на те, щоб поставити мінімальну кількість літальних апаратів для майбутньої авіагрупи Anadolu в 30 літальних апаратів Bayraktar TB3. Відповідно, працювати два роки – виключно на те, щоб поставити максимальну кількість літальних апаратів для майбутньої авіагрупи Anadolu в 50 літальних апаратів Bayraktar TB3.

Процес виробництва безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2

Навряд чи Туреччина наважиться на те, щоб виробництво авіагрупи Bayraktar TB3 для УДК Anadolu розтягнути на декілька років.

Особливо – якщо зважити на те, що Анкара уже декілька років виношує намір заволодіти власним авіаносним кораблем, який би дозволяв Туреччині проектувати свій геостратегічний вплив за межі Середземного моря. Для реалізації такої мети сама Туреччина в 2020 році навіть вела перемовини із Великою Британію про купівлю авіаносця.

Переговори завершились невдало для самої Анкари: у Великої Британії не знайшлось "вільного" авіаносця на продаж

Звісно, треба зважити на те, що серійне виробництво перспективного Bayraktar TB3 стартує найраніше в 2022 році, з урахуванням усього комплексу робіт та випробувань.

Також слід нагадати і про те, що в 2021 році Збройні Сили України мають отримати п’ять Bayraktar TB2 (щоправда невідомо, чи мова саме про літальні апарати, чи про комплекси із дронів та машин управління). В свою чергу, бюджетна програма Міноборони на 2021 рік передбачає, що в наступному 2022 році ЗСУ придбають 4-9 турецьких дронів та 2-3 станції управління.

Тобто, на наступні два роки поставка перспективних БПЛА турецького виробництва для потреб ЗСУ підкріплена відповідними угодами та ресурсами.

Але якщо нашому війську в наступні декілька років потрібно буде замовити додаткові комплекси Bayraktar TB2, то поставка цих дронів може бути ускладнена по об’єктивним причинам.

Тому – нашій країні слід актуалізувати питання спільного виробництва дронів Bayraktar TB2 на українських потужностях, як це зокрема уже передбачають раніше досягнуті домовленості між Україною та Туреччиною.

Міністр оборони України Андрій Таран та очільник Секретаріату оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір 14 грудня минулого року підписали меморандум, котрий передбачає зокрема обмін технологіями при спільному виробництві БПЛА
Читайте також: Ось як буває: нову українську "антидронову" РЛС до Республіки Корея експортуватиме Туреччина