xcounter
#

Турки вперше підняли у повітря свій черговий ударний безпілотник

4197
Ударний БПЛА Anka III. Всі фото — скріншот з відео Ердогана
Ударний БПЛА Anka III. Всі фото — скріншот з відео Ердогана

Anka III передусім призначений для знищення наземних цілей, зокрема придушення ворожих засобів протиповітряної оборони

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган на своєму акаунті у соцмережі X (раніше Twitter) оприлюднив відео першого польоту реактивного безпілотного літального апарату Anka III від турецької компанії TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ).

"Сподіваємося, наші літаки своїми передовими технологіями, конструкцією та характеристиками зроблять вагомий внесок у захист нашої країни", — прокоментував успішний перший політ турецького безпілотника президент країни.

Читайте також: БПЛА TB3 з турецькими двигунами провів у повітрі майже півтори доби, пролетівши тисячі кілометрів (відео)

Ця подія формально закриває рік турецької авіапромисловості, тоді як турецький національний винищувач KAAN, він же TF-X, має здійснити свій перший політ за декілька тижнів, в січні наступного року, попри те, що спершу він планувався на 27 грудня.

Безпілотник, що демонструється на відео вище, належить до сімейства безпілотних літальних апаратів Anka, історія якого розпочалася ще у 2000-х років, і які передусім створювалися як розвідувальна платформа для повітряних сил Туреччини, а згодом переросла у модульну платформу з радаром, озброєнням тощо.

безпілотник Anka-3

Крайня версія цього БПЛА, Anka III, позиціюється як безпілотник для завдання глибоких ударів і придушення ворожих засобів протиповітряної оборони з урахуванням втілення "стелс"-технологій в машині і його високою вантажністю.

Безпілотник побудований за схемою "літаюче крило". Щодо тактико-технічних характеристик, то раніше повідомлялося, що максимальна висота для БПЛА становить 12 км, водночас за умови роботи на висоті до 9 км автономність становитиме до 10 годин. Крейсерська швидкість безпілотника становитиме 463 км/год, максимальна — 787 км/год.

Anka-3

Злітна маса Anka III — 6500 кг, вантажність — 1200 кг. Безпілотник може бути оснащений сімома різними системами озброєння, зокрема є внутрішній відсік для зброї. Відомо, що серед усього безпілотник буде оснащений переобладнаними в баражуючі боєприпаси дронами-мішенями Simsek, а також ймовірно крилатою ракетою SOM-J та іншим далекобійним озброєнням.

Читайте також: Туреччина хоче у себе виробляти американські двигуни F110 для своїх нових винищувачів