xcounter
#

Рік турецької авіапромисловості: від реактивних БПЛА ANKA-3 та Kızılelma, ​до літаків TF-X з Hürjet та ударного ATAK 2

2864
Hürjet
Hürjet

2023 рік має стати для Туреччини в авіаційній сфері максимально рясним на знакові події та перші польоти власних розробок

Лише за останні декілька днів на злітно-посадкових смугах опинились винищувач п'ятого покоління TF-X, учбово-бойовий Hürjet, реактивний стелс-БПЛА ANKA-3, а на початку року вже розпочав повноцінні льотні випробування дрон-винищувач Kızılelma.

Для авіаційної промисловості будь-якої країни, це вже більш ніж знакові події навіть окремо одна від одної, не говорячи про їх збіг в один рік.

Читайте також: Рашисти можуть навіть не сподіватись на 152-мм снаряди від Ірану, бо в того інші пріоритети

До цього варто ще додати й роботи зі створення ударного вертольота ATAK 2, який, як повідомив очільник Turkish Aerospace Industries Темел Котіл [Temel Kotil], має найближчим часом запустити двигуни.

Таким чином мова йде про п'ять літальних апаратів, які сформують "обличчя" турецьких повітряних сил та "стануть на крило" саме у 2023 році. Більше того, є доволі амбітними проєктами для країни яка почала створення власної авіаційної промисловості в історичних межах відносно нещодавно.

Зокрема лише 35 років тому Туреччина локалізувала виробництво F-16, а тепер у строк веде розробку TF-X і його перший політ запланований у цьому році буде означати швидший цикл робіт, ніж з аналогічними розробками впорались у Кореї, Китаї та РФ.

TF-X
TF-X

При цьому більш ніж значну увагу приділено безпілотникам нового важкого класу. Зокрема Kızılelma та ANKA-3 хоч й можуть здатися конкуруючими розробками, але скоріше доповнюють один одну. Kızılelma від Baykar - це саме винищувач, який повинний вести повноцінний повітряний бій і цілком може відігравати роль дрона-відомого для TF-X.

Kızılelma
Kızılelma

Водночас ANKA-3 від TAI скоріш є ударним БПЛА призначеним для знищення наземних цілей. Він побудований за схемою літаюче крило, а з відомих характеристик лише злітна вага у 7 тонн, що приблизно на 1 тонну більше за Kızılelma.

ANKA-3
ANKA-3

Також на його роль натякає й перші зображення концепту, які були опубліковані раніше, на яких він зображений з високоточним бомбовим навантаженням.

ANKA-3

На фоні таких розробок певною мірою губиться Hürjet, який вже почав "пробіжки" по злітно-посадковій смузі, що передує першому польоту. І для Туреччини цей літак також є вкрай важливим проєктом, який розпочався лише у 2017 році і має значно більше значення ніж просто учбово-бойова машина.

Справа в тому, що Hürjet має стати не просто учбовою машиною, яка тісно пов'язана із заміною парку T-38 Talon та підготовкою пілотів на TF-X. Це літак, який має посилити бойову компоненту турецьких повітряних сил. Зокрема Hürjet є надзвуковим літаком, максимальна швидкість якого має бути 1,4 Маха та адекватною вантажопідйомністю, що дозволить перетворити його на легкий винищувач. І фактично Hürjet у повітряних силах Туреччини займе ту саму нішу, що й FA-50 у Кореї та Польщі.

Й на останок треба згадати T929 ATAK 2 - ударний дводвигунний вертоліт важкого класу, розробку якого ініціювали у 2018 році з метою створити фактично свій AH-64 Apache з відповідним прицільним комплексом та озброєнням. Як й у випадку з Kızılelma, у проєкті бере участь й Україна, яка для перших зразків поставила двигуни ТВ3-117. А перший політ також має відбутися у 2023 році.

T929 ATAK 2
T929 ATAK 2
Читайте також: Американські військові хочуть робити синтетичне паливо для своїх F-16, і це як мінімум цікаво