xcounter
#

Рашисти можуть навіть не сподіватись на 152-мм снаряди від Ірану, бо в того інші пріоритети

19875
Російські окупанти із гаубицями"Мста-Б" калібру 152-мм, ілюстративне фото довоєнних часів
Російські окупанти із гаубицями"Мста-Б" калібру 152-мм, ілюстративне фото довоєнних часів

Іранці можуть продати хіба 122-мм постріли та реактивні снаряди, а 152-ий калібр армії РФ доведеться "колядувати" в Китаю та Північної Кореї

Все більше сигналів про те, що росіяни як мінімум сподіваються на поставки артилерійських снарядів та інших боєприпасів. І по цьому питанню портал Long War Journal, що займається військовими діями в Африці та Близькому Сході, наводить такий аналіз.

Британське видання Sky News в одній із своїй публікацій стверджувало, що в січні 2023 року іранці відправили росіянам аж 100 мільйонів патронів калібрів 5,56 мм, 7,62 мм та 9 мм, 12,7 мм та 14,5 мм, та 300 тисяч боєприпасів інших типів – 40-мм пострілів до автоматичних гранатометів, "107-мм протитанкові ракети", реактивні снаряди калібрів 152 мм, 130 мм та 122 мм, танкові постріли калібрів 115 мм та 122 мм. Але таке повідомлення слід вважати як мінімум частково неправдивим, бо наприклад росіяни не використовують 5,56 мм патрони, а іранці насправді не можуть виготовляти 115-мм танкові постріли.

Читайте також: У Міноборони детально розібрали компоненти Т-90М "Прорыв": від іржавих мікросхем до "геніального" рішення із боєукладкою
Російські окупанти ведуть вогонь із Д-30, зображення з відкритих джерел

З іншої сторони, у відкритих джерелах справді фіксувалась активізація руху суден з Ірану до РФ і назад по Каспійському морю, з чого можна робити припущення, що перевалка боєприпасів для рашистів таки мала місце. Тому автори Long War Journal вважають, що більш вірною є заявлена оцінка від ГУР МОУ, за якою РФ отримала від Ірану "пробну" партію снарядів, та намагається купити ще партію хоча б на 20 тисяч артилерійських пострілів.

Навіть якщо Іран продасть цю партію в 20 тисяч снарядів, рашистів це особливо "не врятує" хоча б тому, що зараз окупаційні війська по всій лінії фронту за добу відстрілюють мінімум 10 тисяч снарядів. Тому цілком логічно, що Кремль сподівається в Тегерану купити більше артилерійських боєприпасів.

Іранські БМ-21 "Град", ілюстративне фото з відкритих джерел

На цьому тлі один із пропагандистських ресурсів рашистів навіть заявив, що між Москвою та Іраном начебто уже укладена угода про поставку 100 тисяч снарядів та артилерійських мін, і йдуть переговори про поставку також 152-мм снарядів іранського виробництва. Але тут саме той випадок, коли кремлівські пропагандони намагаються видати бажане за дійсне.

За даними The Military Balance 2022, збройні сили Ірану мають аж 6 тисяч артсистем різних типів та калібру, але із них калібру 152 мм – лише 30 одиниць Д-20. Відповідно, накопичення снарядів цього калібру, особливо в настільки крупних обсягах, щоб було чим заодно "поділитись" із рашистами – точно не входило в пріоритети Ірану.

Російські окупанти ведуть вогонь із Д-20, зображення з відкритих джерел

Збройні сили Ірану також мають в своєму розпорядженні до 700 артсистем калібру 122 мм, зокрема 540 гаубиць Д-30 та 60 САУ 2С1 "Гвоздика", та до 150 РСЗВ калібру 122 мм, зокрема 100 одиниць БМ-21 "Град". Тому в теорії із 122-мм пострілами в іранців має бути значно краще, можуть бути запаси, якими можна "поділитись" із рашистами. Але навряд чи Іран стане це робити.

Хоча б тому, що в нього є більш пріоритетний отримувач 122-мм реактивних снарядів – "Хезболла". І також тому, що потужності іранського ВПК по виробництву снарядів, бо більша частина ресурсів там кинута на програми по безпілотникам.

Тому, як підсумовують автори Long War Journal, "колядувати" снаряди калібру 152-мм та інші боєприпаси рашистам доведеться уже в Китаю та Північної Кореї, "сподіваючись на їх більшу щедрість".

Російські окупанти з БМ-21 "Град", зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як рашисти поплатилися своїми С-300, що обстрілювали українські міста, і яка зброя відправила в пекло ці ЗРК