xcounter
#

У Міноборони детально розібрали компоненти Т-90М "Прорыв": від іржавих мікросхем до "геніального" рішення із боєукладкою

47391
Т-90М "Прорыв"
Т-90М "Прорыв"

Т-90М "Прорыв" відрізняється цілим рядом концептуальних проблем, бо він є лише черговою модернізацією Т-72, та й має критичні недоліки, які на нього навісили під час розробки та через низьку якість компонентів, що ховалось криками про "аналоговнєт"

Центр досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генерального штабу ЗСУ провів брифінг присвячений найновішій модернізації радянського Т-72 у РФ - танку Т-90М "Прорыв". Нагадаємо, що Т-90 у 90-х отримав новий цифровий індекс виключно з політичних мотивів в у оригіналі мав назву Т-72БУ (він же "объект 188").

Ці машини вже успішно знищуються Збройними Силами України та навіть захоплюються у справному стані. А після того, як було втрачено, лише за верифікованими даними 15 одиниць Т-90М ворог зменшив їх використання для уникнення репутаційних втрат.

Читайте також: Колісні танки AMX-10 RC вже в Україні, деякі з них навіть прибули на передову

Водночас навіть мінімум 15 танків, це доволі значний відсоток від загальної кількості вироблених машин, бо як повідомили військові фахівці ворог спромігся випустити лише близько сотні Т-90М "Прорыв", а за останній час зміг випустити партію лише з 10 танків цієї моделі.

Зазначимо, що ряд аспектів, що Т-90М - це "прорив у нікуди", про що писав Defense Express ще у квітні 2020 року, були підтверджені. Зокрема критичним недоліком самої машини є спроба наростити захист, що призвело до збільшення ваги без належної компенсації двигуном.

Зокрема у Т-90М встановлений В-92С2Ф з потужністю у 1130 к.с., який базується ще на двигуні В-2, що встановлювався на Т-34. Послідовна модернізація цього агрегата яка йде з 30-х років у РФ звелась до встановлення на кожній ітерації все більш потужної турбіни. Водночас у реальній експлуатації це не тільки призводить до зменшення моторесурси та такої проблеми, як "турбояма" - коли паливо вже дійшло до двигуна, але не встигає згоріти та розкрутити турбіну.

В-2 та В-92
В-2 з Т-34 та В-92

Більше того, в умовах літніх температур двигун втрачає 30% своєї потужності, що прямо впливає на реальні ходові можливості машини. Також зазначимо, що навіть взимку так звані "вагнерівці", які отримали один Т-90М також жалілись на слабкий двигун.

Також був розвінчаний між відносно нової системи управління вогнем під назвою "Калина", яка встановляться у Т-90М, а також призначена для "Армати".

Т-90М калина
Місце командира танка Т-90М

Попри те, що у РФ цю систему видають як власну розробку, її аналіз продемонстрував те, що всі її критичні компоненти містять західні мікросхеми та інші компоненти.

Зокрема слід зазначити, що основним прицілом Т-90М є відома "Сосна-У", яка вже не встановлюється в інші модернізації радянських машин, такі як Т-72Б3 та Т-80БВМ, де вона була замінена на двічі слабший за можливостями 1ПН-96МТ-02. Таким чином можливість виробництва "Калини" умовного зразка до 2022 року вбачається надалі сумнівним.

т-90м деталі
Компоненти системи "Калина" танка Т-90М

Водночас з мікроелектронікою у РФ взагалі величезні проблеми, бо через відсутність доступу до мікросхем належного класу російська військова промисловість використовує компоненти цивільного призначення, які не забезпечують належний рівень відмовостійкості.

Окрім того, аналіз засобів зв'язку дав відповідь на питання, чому доволі часто рашисти мають проблеми з комунікацією між машини та підрозділами. Як виявилось, засоби зв'язку виконанні без дотримання вимог стійкості до вологи, через що контакти починають окислюватись, коротити та зрештою виходити з ладу. І тепер стало зрозуміло, чому навіть на "пропагандиських" відео російські танкісти для зв'язку вилазять з башти та використовують портативні радіостанції.

Т-90м

Але це далеко не єдина ситуація, коли танкісти на Т-90М мають вилазити з танка навіть у бойових умовах. Зокрема конструктори Т-90М прийняли дійсно "геніальне" рішення з автоматом заряджання. Справа в тому, що рашисти вихвалялись тим, що повністю переробили автомат заряджання та боєукладку і це має зменшити вірогідність

детонації боєприпасів.

т-90м
Кадр з пропагандистської програми про Т-90М, в якій розповідалось про "аналоговнєтні" рішення

Водночас жодної переробки самого автомата заряджання виявлено не було, він саме такий, як на Т-72. Водночас частину боєприпасів дійсно перенесли у забаштову нішу, але організувати їх подачу у бойове відділення не змогли.

Й, як зазначив спікер Центра досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генштабу ЗСУ, для того, щоб дістати 18 додаткових снарядів необхідно вилізти з машини та руками їх передати у бойове відділення.

Читайте також: Польща передає Україні МіГ-29, але мова йде й про машини від Німеччини зі своїми особливостями