xcounter
#

Американські військові хочуть робити синтетичне паливо для своїх F-16, і це як мінімум цікаво

4759
Зліт винищувача F-16, фото - U.S. Air Force
Зліт винищувача F-16, фото - U.S. Air Force

На відпрацювання технології знадобиться ще мінімум декілька років, але зате можна буде обійтись без дороговартісної доставки "звичайного" пального

Пентагон уклав контракт із компанією Air Company на роботи по розробці синтетичного палива, яке в перспективі використовуватиметься для заправки винищувачів та інших бойових літаків ВПС США. Про це йдеться в публікації американського порталу Task and Purpose.

Таке паливо складатиметься із водню та вуглекислого газу, і це поєднання набуватиме форму парафіну. Для його виробництва використовуватиметься електроенергію із відновлюваних джерел, апаратура для виробництва має бути достатньо негроміздкою, щоб її можна було розгорнути "в польових умовах".

Читайте також: У США таки відмовилися від нового двигуна для F-35, за який довелося б переплатити десятки мільярдів
Дозаправка транспортного літака C-17 , ілюстративне фото від U.S. Northern Command

Таке синтетичне пальне американські ВПС планують використовувати лише у віддалених театрах бойових дій, де перевалка "класичного" палива на далеких відстанях може бути ускладнена.

Американських військових таких проектів зацікавив, бо вони пам’ятають про свій складний досвід, як вони тяжко доставляли авіаційне пальне для своїх військ в Іраку та Афганістані під час останніх пару десятків років.

На відпрацювання технології виробництва такого пального насправді може знадобитись ще декілька років. Проект буде поєднано із іншими проектами по "альтернативній енергетиці", які зараз веде армія США. І очевидно, що ще якийсь час знадобиться на відпрацювання питань по адаптації авіаційних двигунів для застосування синтентичного палива.

Заправка пальним винищувача F-15, ілюстративне фото від U.S. Air Force

Але незалежно від поточних перспектив, такий проект по синтетичному паливо для американських військових літаків виглядає як мінімум цікаво.

Читайте також: Як у США ледь не вдвічі "зрізали" кількість новітніх F-15EX і на чому зрештою зупинилися