xcounter
#

У Греції у розпачі від стану американських безкоштовних Bradley та навіть новітніх кораблів - від них відмовились

62660
M2 Bradley
M2 Bradley

Стан не те що БМП, а новітніх Littoral Combat Ship​ класу Freedom виявився таким, що брати їх навіть безкоштовно для Афін - невигідно

У Греції побідкались на стан американського озброєння, яке планувалось до передачі у якості допомоги за програмою Excess Defense Articles. Вона полягає у передачі надлишкового майна, озброєння та військової техніки збройних сил США до інших країн, як альтернатива утилізації. При цьому отримувач такої допомоги несе лише логістичні витрати та ремонт.

І попри те, що така допомога дійсна вбачається вигідним шляхом отримання озброєння, не все так добре, як може здаватись. І грецьке міноборони реально оцінивши стан озброєння вирішило навіть відмовитись від деяких пропозицій.

Читайте також: Росіяни заявляли про наземну установку Club-M під "Калібр", чи почнуть її виробляти

Зокрема, як пише грецьке видання Kathimerini, оборонне відомство країни вже відмовилось від чотирьох кораблів Littoral Combat Ship класу Freedom. Нагадаємо, що США активно списують кораблі цього типу і виводять з експлуатації навіть ті, які прослужили менше п'яти років. Попри намір отримати чотири таких кораблі в Афінах від них відмовились через значні витрати на приведення їх у бойовий стан.

Також виявилось, що реальний стан 164 бойових машини піхоти Bradley із запасу техніки, котра стояла на двох базах зберігання, які були обстежені грецькими фахівцями, незадовільний, а витрати на доведення їх до бойового стану не можуть вважатися рентабельними.

M2 Bradley
M2 Bradley

Під питанням залишається лише можливість отримання двох військово-транспортних літаків C-130 Hercules, стан яких, як і витрати на відновлення ще мають оцінити. Але якщо Афіни відмовляться і від них, то тоді за програмою Excess Defense Articles вони можуть забрати лише певну кількість вантажних автомобілів та двигунів.

З боку Defense Express можемо лише зазначити, що ця історія звісно має дві сторони. З одного боку цілком можливо, що реальний стан тих "тисяч бронемашин", які стоять по американських пустелях - саме такий, що ставить під питання доцільність їх відновлення. З іншого не виключено, що у Греції досі можуть сприймати ситуацію на ринку озброєння не у парадигмі дефіциту зброї, а замовити нові БМП KF-41 Lynx зі строком отримання через роки - доступний сценарій.

Але трохи вибивається факт відмови від одразу чотирьох Littoral Combat Ship класу Freedom. Бо це дійсно нові кораблі. Зокрема у 2025 році на продаж планується виставити USS Wichita (LCS 13), Billings (LCS 15), Indianapolis (LCS 17), які були введені в експлуатацію у 2019 році та St Louis (LCS 19) - у 2020 році. І ці кораблі об'єктивно можливо вважати доволі цікавим рішенням для Середземного моря. Хоча причина відмови від них може полягати у тому, що під час списання з них взяли абсолютно все, що могло згодитись та все це треба замовляти у США за поточними цінами.

St Louis (LCS 19)
St Louis (LCS 19)

У будь-якому випадку сам факт відмови Греції від більшої частини допомоги за програмою Excess Defense Articles сам по собі наштовхує на певні думки. І це необхідно брати до уваги, коли час від часу починаються розмови про запаси американської зброї на складах.

Читайте також: Канада втричі збільшить свій підводний флот для протидії РФ в Арктиці