xcounter
#

Франція має лише 20 "вільних" Mirage 2000-5, для України це мало, де шукати ще

4441
Mirage 2000-5, фото - ПС Франції
Mirage 2000-5, фото - ПС Франції

Той момент, коли окрема коаліція країн створюватиметься навіть лише під передачу одного типу літака

Після офіційних заяв Макрона про передачу Mirage 2000-5 Україні, відкритими залишились одразу два важливі питання – скільки ж літаків цього типу і в який проміжок часу Франція зможе віддати ЗСУ. І що доволі цікаво, ці питання є відкритими не тільки для нас, але й для самих французів також.

В даному контексті доволі показовими виглядають деякі публікації французького порталу Opex360, котрі доволі суттєво доповнюють картину по Mirage 2000-5 для України.

Mirage 2000-5, фото - ПС Франції

Для початку цей портал наводить слова міністра оборони Франції Себастьяна Лекорню про те, що для передачі Mirage 2000-5 для ЗСУ буде сформовано окрему коаліцію. Назвати потенційний перелік учасників глава оборонного відомства Франції відмовився. Але тут важлива сама згадка про те, що французи передаватимуть "Міражі" нам разом з деякими іншими країнами, що до цього моменту в українському інфопросторі не згадувалось.

Як розгортають автори Opex360, сам факт створення "коаліції Mirage 2000-5" важливий не тільки для того, щоб спростити усі можливі аспекти по підготовці пілотів та авіатехніків для ЗСУ під цей тип літаки. Але й щоб взагалі набрати таку кількість "Міражів", яка була б вагома у контексті війни проти РФ.

Mirage 2000-5, фото - ПС Франції

Opex360 далі вказують, що за поточним "Законом про оборонне програмування до 2030 року" ВПС Франції в своєму розпорядженні по факту лише 20 літаків типу Mirage 2000-5. З однієї сторони, всі літаки цього типу французькі ВПС планують таки списати до 2030 року, тому в перспективі усі ці "Міражі" можуть перекочувати до ЗСУ.

Але треба розуміти, що віддати Україні усі одразу Mirage 2000-5 Париж не може з об’єктивних причин. Бо, наприклад, частина таких винищувачів розміщена на авіабазі в Джибуті, списати їх не зможуть до того моменту, поки не надійде заміна у вигляді нових Rafale.

Mirage 2000-5EG грецьких ВПС, фото - Hellenic Air Force

Або ж інший момент – французьким військовим необхідно утримувати в строю певний парк літаків хоча би для утримання рівня бойової підготовки, бо тут вже намітилось певне "просідання": якщо в 2022 році середній наліт на пілота склав 180 годин, то в 2023 році цей показник був уже 150 годин, і це було начебто пов’язано із скороченням наявної кількості літаків, котрі були передані Хорватії та Греції за раніше укладеними контрактними зобов’язаннями.

На цьому тлі гіпотетичними учасниками французької коаліції по Mirage 2000-5 для ЗСУ називаються також Катар та Греція як країни, які планують списувати літаки такого типу та мають власні оборонні контакти з Парижем. Але із Катаром може бути знак питання, бо ця держава начебто має достатньо тісні контакти з РФ також.

Тому, мовляв, варто більше покладатись на Грецію, в котрої є "близько 20" Mirage 2000-5 Mk2, які плануються до списання, і котрі заодно можуть бути носіями крилатих ракет SCALP-EG.

Mirage 2000-5EG грецьких ВПС, фото - Hellenic Air Force