xcounter
#

Чехія замовила 24 F-35 та 76 Leopard 2A8, але тепер на це треба знайти додаткові гроші

1369
Leopard 2A8
Leopard 2A8

Як би дивно не звучало, але досі є політики, яких треба переконувати в необхідності витрачатись на зброю

Міноборони Чехії хоче отримати на 2025 рік фінансування в розмірі 170 мільярдів чеських крон або ж 6,76 мільярдів євро, відповідний запит уже поданий в міністерство фінансів. Якщо цей запит буде задоволено, то таким чином планова цифра оборонного бюджету Чехії на 2025 рік має бути на 15% або 700 мільйонів євро вищою за плановий показник оборонних затрат на 2024 рік.

Але перший нюанс полягає в тому, що цю бюджетну заявку парламент Чехії погоджуватиме не раніше кінця вересня 2024 року. Тобто ця обставина уже в чомусь може підважити плани чеського Міноборони на наступний рік.

Читайте також: Поляки можуть виставити проти флоту РФ HIMARS з ракетами PrSM, це цікаво й для України
F-35, фото - US DoD

Більш того, як пояснює в своїй публікації портал ZBiAM, оборонне відомство Чехії просить збільшити плановий кошторис на 2025 рік на тлі того, що Прага уже законтрактувала значні обсяги сучасного озброєння, під які власне треба "живі" гроші на оплату.

Нагадаємо, що у квітні 2024 року оборонний комітет чеського парламенту схвалив закупівлю 76 танків Leopard 2A8, сума не вказувалась, але маємо цифру, що для Бундесверу один такий танк коштує орієнтовно 30 мільйонів євро.

Крім того, у січні цього року Чехія нарешті законтрактувала поставку 24 літаків F-35 вартістю 5,6 мільярдів доларів, хоча ще у вересні 2023 року розписала детальні очікувані затрати на експлуатацію винищувачів цього типу.

Leopard 2A8

Окремо цікавий нюанс полягає в тому, що уже в 2024 році фактичні затрати чеської армії на переозброєння можуть досягнути рівня 200 мільярдів чеських крон, тобто уже значно вище за плановий показник на 2025 рік.

Але є ще проблема і в тому, що чеські парламентарі мають ще задовольнити запит своїх військових на поточний рік, бо додаткового фінансування для армії в необхідному обсязі нема, а необхідність збільшення оборонних затрат не є очевидною для усіх політиків Чехії.

F-35, фото - US DoD

І тут не працює навіть той аргумент, що Чехія досі не "дотягує" до нормативу НАТО по оборонним затратам в 2% від ВВП.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Чехія офіційно дала для ЗСУ на майже $300 млн, але там безцінна номенклатура.

Читайте також: Коли винищувач коштує як три F-35, то це точно привід для змін, але як можна врятувати шосте покоління